Crvenokosi su osjetljiviji na bol

Crvenokosi su osjetljiviji na bol

Najnovija istraživanja pokazuju da su crvenokose osobe osjetljivije na bol. Njima je, također, neophodna najmanje 20% jača anestezija nego ljudima s drugom bojom kose.

Najnovija istraživanja pokazuju da su crvenokose osobe osjetljivije na bol. Njima je, također, neophodna najmanje 20% jača anestezija nego ljudima s drugom bojom kose. Ovo neočekivano otkriće ne samo da ukazuje da su riđokosi osjetljiviji na bol već i daje priliku da se detaljnije ustanovi kako anestezija uopće djeluje na ljudski organizam.

Crvena kosa prva je vidljiva karakteristika ljudskog bića, ili fenotip, koja je povezana s djelovanjem anestezije. Osobe izrazito crvene kose, koje prati i pjegavost lica i tijela, burnije reagiraju na izvore bola pa im je zbog toga potrebna i jača doza anestetika kako bi ublažile taj bol. Sva umjetnost i tajna anesteziologije je odabrati pravu dozu anestetika. Poznato je da je jedva vidljiva granica između efikasne i toksične doze mnogih anestetika. Pacijent se može probuditi tijekom operacije, ako nije dobio dovoljnu anesteziju, ali i doživjeti srčane i plućne komplikacije ako je primio previše anestezije.

Zbog toga je otkriće o reagiranju crvenokosih osoba izuzetno važno za anesteziologe koji tijekom operacije, prate reagiranje pacijenta. Istraživanja su rađena na bijelkinjama, starim između 19 i 40 godina, kojima se davalo da udišu anestetik desfluran. Njihovo reagiranje je pažljivo praćeno, osobito refleksni pokreti ruku i nogu nakon stimulacije na bol. Pokazalo se da je crvenokosim ženama bilo neophodno dati veću dozu anestetika nego onima s crnom, smeđom ili plavom kosom.desfluran | organizam | bol | crvena kosa | anestezija | anestetik | crvenokose osobe |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana