Kemijski spoj iz sperme usporava starenje

Kemijski spoj iz sperme usporava starenje

Austrijski znanstvenici tvrde da se u spermi nalazi spoj koje može predstavljati efikasno oružje u borbi protiv starenja.

Istraživanje znanstvenika sa univerziteta u Grazu je pokazalo da spermidin, spoj koje se nalazi u sastavu sperme, može usporiti proces starenja i omogućiti dugovječnost crvima, voćnim mušicama, miševima i ljudskim krvnim stanicama, na kojima su rađeni testovi, jer taj spoj štiti stanice od oštećenja.

Starenje stanica nastaje kada prirodan proces autofagija, odnosno recikliranje oštećenih stanica, pođe naopako. Koncentracija spermidina opada sa starenjem. Dodavanje spermidina suzbija različite procese povezane sa starenjem i smanjuje broj slobodnih radikala.

Voćne mušice, koje su tretirane spermidinom su u prosjeku živjele za 30% duže od netretiranih, a crvi su živjeli za 15% duže od onih koji nisu bili tretirani spermidinom.
Iako znanstvenici smatraju da je ovo otkriće "sveti gral istraživanja usporavanja procesa starosti", bit će potrebne godine istraživanja na životinjama, prije nego što bude moguće testiranje na ljudima.spermidin | autofagija | sperma | starenje |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana