Uklanjanje tetovaža

Uklanjanje tetovaža

Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

Povijest tetoviranja stara je gotovo koliko i čovječanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, neovisno o stupnju razvoja. Dokaze ovoj tvrdnji pronalazimo još u kamenom dobu, na crtežima po zidovima pećina. Zadnjih 5 do 10 godina dolazi do naglog porasta tetoviranja. Prvotni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, no s vremenom su poprimili potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo osobnost, stavove… No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla jer ih poslodavac smatra neprimjerenima. Drugi razlog je socijalne prirode, primjerice nakon poroda mnogim ženama počinju smetati. Do pojave lasera nije postojao adekvatni način uklanjanja tetovaža te su često zaostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju, i to bez ožiljaka.


Što je tetoviranje? Jesu li tetovaže trajne?

Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. tvari koja daje boju, pod kožu. Uglavnom se radi o namjernom unošenju pigmenta, iako se ponekad radi i o slučajnom unosu tipa barut kao posljedica eksplozije. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi drugi spojevi. Nakon unošenja pigmenta obrambene ga stanice organizma doslovce gutaju i tako ostaje trajno u njima. Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gdje ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem dijelu drugog sloja kože. Dio pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po cijelom tijelu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta te tetovaža može malo izblijedjeti. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina većim dijelom nestanu.


Koji su načini uklanjanja tetovaže?

Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

SALIBRAZIJA - najstarija metoda koja se koristila još u staroj Grčkoj.Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali nema smisla govoriti o tome koliko je bolna i neugodna jer se sol drži na živoj rani.

ABRAZIJA - Koriste se razni kristali ili dijamant koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože s pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se potpuno ne ukloni. Nakon toga rana tjednima cijeli uz otjecanje tretiranog dijela.

OPERACIJA - Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško cijeli.

PEELING - Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjanju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi. Veća je šansa da se otrujete nego da uklonite tetovažu.

LASERI - Koristili su se razni laseri tipa erbium, CO2, argon. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz katastrofalne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls i za tu svrhu se koriste tzv. Q switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci. IPL uređaji se ne preporučuju za uklanjanje tetovaža.

OSTALO - Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne rezultate. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, uništenje toplinom…

Q SWITCH LASERI - Princip rada Q switch lasera je isti kao i kod drugih lasera. Kromofora, tj. obojena tvar, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene valne duljine. Laseri djeluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserske zrake oslobodi se energija koja uništi pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. Ono po čemu se Q switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog impulsa. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa mjeri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se uništio pigment, osnovni je preduvjet ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Za to se vrijeme razvije temperatura veća od par stotina stupnjeva Celzija koja doslovce topi pigment i pretvara ga u paru, a okolno tkivo bude pošteđeno. Svaki pigment ima određeni raspon valnih duljina koje upija:


Koliko je tretmana potrebno kako bi se uklonila tetovaža?

Teško je govoriti o prosječnom broju tretmana uslijed brojnih faktora o kojima to ovisi: o veličini te bojama tetovaže, profesionalnom ili amaterskom radu, vrsti pigmenta (je li čist ili pomiješan), dubini unosa i količini pigmenta. Najvažniji su znanje i iskustvo operatera, vrsta lasera i obrambene stanice koje uklanjaju uništeni pigment. Velike su razlike među ljudima u sposobnosti obrambenih stanica da uklone pigment. Može se reći kako prosječno treba 3 do 5 tretmana ako je profesionala tetovaža. Kod amaterskih tetovaža broj tretmana je veći, osobito jer se pigmenti miješaju i pigment nije jednakomjerno unesen u kožu, što otežava uklanjanje. Svježe tetovaže u pravilu se uklanjaju bolje nego stare, jer se kod potonjih pigment dublje smjestio pa im treba i koji tretman više. Prvo se uradi tretman slabijom snagom kako bi se ocijenila reakcija. Cilj je izazvati reakciju da tetovaža potamni, tj. pobijeli. Nakon toga zaostaje rana koja cijeli. Razmak između tretmana je oko 6 do 8 tjedana. Kod svakog idućeg tretmana postupno se povećava snaga laserskog impulsa. Tretman se ne smije započeti s većom snagom impulsa jer prvo treba ocijeniti reakciju na tretman. Savjetuje se raditi veći razmak između tretmana, koristiti slabiju lasersku snagu, jer je bolje učiniti koji tretman više kako bi se postigao vrhunski rezultat. Ako se koristi veća snaga impulsa broj tretmana je manji, ali je moguć gubitak pigmenta!


Može li se tetovaža ukloniti u cijelosti?

Možemo reći da se tetovaža ukloni gotovo u cijelosti. Moguće da ponekad zaostane obris tetovaže ili jedva naznačeni dijelovi tetovaže.


Je li tretman bolan?

Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme koja se stavi na tetovažu te nema boli niti nelagode. Osjećate peckanje i manje žarenje, u svakom slučaju mnogo je ugodnije od samog tetoviranja.


Koje su moguće komplikacije?

Razvoj komplikacija sveden je na minimalnu moguću mjeru. Kako bi se izbjegla i najmanja komplikacija savjetuje se raditi sa slabijom snagom i koristiti veći razmak između tretmana, što u konačnici znači koji tretman više. Ako se radi s većom snagom broj tretmana je manji, ali je veći rizik od razvoj komplikacija.
Moguće komplikacije:

OŽILJCI – gotovo je zanemariv razvoj. Moguće je manje oštećenje kože na površini tipa hrapavosti, što se kasnije izgladi. Osobe s keloidima imaju manji rizik za razvoj keloida na mjestu tretmana.

GUBITAK PIGMENTA – razvije se dosta rijetko. Ne dolazi do potpunog gubitka pigmenta, nego to područje može biti nešto svjetlije u odnosu na okolnu kožu. Često se s vremenom pigment sam vrati.

RAZVOJ PIGMENTACIJE – moguć je razvoj tamnije pigmentacije koja se sama povuče ili se ukloni laserom.

INFEKCIJE – minimalna mogućnost za razvoj.


Autor: Dr. Dinko Kaliterna

Poliklinika Poliderma

Runjaninova 4, Zagrebpigment | koža | abrazija | infekcija | Dr. Dinko Kaliterna | ožiljci | tetovaže | Q switch laser | tetovaža | operacija | salibrazija | laser | tetoviranje | Poliklinika Poliderma | peeling |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
 • Neregistrirani korisnik  •  četvrtak, 20.03.'14 | 10:50

  dali postoji neka krema za utklanjanje tetovaze,?

  molim vas ako9 neko zna dali postoji neka krema za utkljanjanje tetovaze,,neka mi odg ,,treba mi hitan od,,unapred hvala,vesna stanojevic.

 • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 29.01.'13 | 20:09

  Skidanje tetovaza

  Gde mogu da nabavim Rejuvi kremu za skidanje tetovaze? Hvala unapred!

 • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 29.01.'13 | 18:36

  Uklanjanje tetovaza

  Ima li neka krema za uklanjanje tetovaza?

 • Neregistrirani korisnik  •  subota, 05.11.'11 | 15:08

  Da li su tetovaže trajne?

  Kad tattoo artisti počnu da koriste biorazgradive boje, jedan laserski tretman biće dovoljan za uklanjanje svake slike.

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana