Limun

Ne bacajte koru od limuna, jer je ona izvor važnih sastojaka, flavonoida i esencijalnih ulja. Flavonoidi jačaju krvne žile, a esencijalna ulja, kao što je limonin, imaju antiseptičke osobine.

I znanost je potvrdila: limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanta. I ne samo to. Zahvaljujući limunskoj kiselini, on neutralizira otrovne tvari i njihovo djelovanje, olakšava probavu i ubrzava razlaganje masti. Sadrži visok postotak selena i vitamina C, koji povećavaju obrambenu moć i usporavaju starenje i vitamina B, neophodnog živčanom sustavu. Prema tome, imate puno razloga da limunu rezervirate počasno mjesto na vašem stolu i obogatite njime svako jelo.

Ujutro popijte čašu soka od limuna čim se probudite, jer je to najefikasnija metoda sprječavanja prehlade i gripe, a ujedno će vam taj sok popraviti i raspoloženje, pa ćete nasmijani izaći iz kuće, bez obzira što je vani hladno i tmurno vrijeme.

Kao idealan začin za salate, limun vam pomaže napraviti umake savršenog mirisa i okusa. U jelima od mesa i ribe limun također igra svoju ulogu. Kada im dodamo sok od limuna, pohana jela postaju lakša za probavu, a specijaliteti sa roštilja su uz limun puno ukusniji. Sok od limuna se dodaje i voćnoj salati, jer joj daje okus i miris, ali i ne dozvoljava ostalom voću da potamni. Ne zaboravite: limun se uvijek cijedi u serviranja jela kako ne bi izgubio vitamine i minerale, osjetljive na zrak i svjetlost.

Ne bacajte koru od limuna, jer je ona izvor važnih sastojaka: flavonoida i esencijalnih ulja. Flavonoidi jačaju krvne žile i olakšavaju razmjenu kisika u organizmu. Esencijalna ulja, kao što je limonin, imaju antiseptičke osobine.

Kako biste iz limuna dobili što više soka, potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu, blago protrljajte između dlanova, a onda cijedite. Limun se često koristi i kao pomoć za manje probleme u kuhinji. Prije kuhanja ribe potopite je u sok od limuna, tako će ostati cijela i neće se raspasti. Tijesto za kolače će biti ljepše ako mu dodate žlicu limunovog soka. Sok od limuna dodajte i bjelancima prije nego što ih umutite, jer će snijeg od bjelanaca biti čvršći.
Čistili ste češnjak ili ribu i na rukama se zadržao neprijatan miris? Istrljajte ih limunom.sok od limuna | limunska kiselina | limun | limonin | flavonoidi | vitamin C | selen | antioksidant | esencijalna ulja |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana