Bebin san

Bebin san

Nakon što beba zaspi, otprilike jedan sat kasnije, počinje ponovo sa smješkanjem i grimasama, a očne jabučice se opet pomjeraju. To je znak da iz faze dubokog prelazi u fazu lakog sna.

Nakon večernjeg hranjenja, kupanja i presvlačenja, većina roditelja uspavljuje bebu sve dok ne primijete da joj se oči sklapaju. I tada pokušavaju spustiti dijete u krevetić, a ono se odmah budi i počinje plakati. Treba znati da beba nije utonula u duboki san sve dok joj se očne jabučice pomjeraju i disanje nije ujednačilo. Neke bebe se tijekom ove faze sna smješkaju, prave pokrete usnama ili prave smiješne grimase. Sve je to znak lakog sna koji govori da još nije vrijeme za spuštanje u krevetić. Treba sačekati sve dok ne prestanu sve spomenute aktivnosti i dok beba ne opusti šake. Tek kada beba postane poput krpene lutke, vrijeme je za spuštanje u krevetić.

Nakon što beba zaspi, otprilike jedan sat kasnije, počinje ponovo sa smješkanjem i grimasama, a očne jabučice se opet pomjeraju. To je znak da iz faze dubokog prelazi u fazu lakog sna. Ako je beba gladna ili joj je hladno ili neudobno, budite uvjereni da će se probuditi. Ako odmah zadovoljite njenu potrebu, ponovo će utonuti u duboki san. Neke bebe uspijevaju preći iz lakog u duboki san, čak i ako njihova potreba nije zadovoljena, te onda spavaju 3-4 sata bez buđenja. Njihovi su roditelji pravi sretnici. A za ove druge, evo savjeta: čim uočite da se bebine očne jabučice pomjeraju, pomilujte je, udobno je namjestite ili joj dajte malo vode, a beba će nastaviti spavati.

Kod odraslih ljudi faza dubokog sna traje oko 90 minuta, dok su bebe u dubokom snu samo 60 minuta. Priroda je to tako uredila jer je novorođenčetu potrebno često hranjenje kako bi napredovalo i razvijalo se, pa nemojte zamjeriti svom djetetu što vas budi i do 5 puta tijekom noći.

Sazrijevanjem bebinog živčanog sustava, razvija se i centar u mozgu koji regulira cikluse budnosti i spavanja. Taj proces se odvija prilično brzo i vaša beba će već u dobi od 3 mjeseca vjerojatno spavati cijelu noć bez buđenja. Iako i tu postoje razlike, pa ima i veliki broj beba koje i u dobi od 6 mjeseci ne spavaju cijelu noć bez buđenja. Neke bebe ne protestiraju kada ih stavite u krevetić, ali im treba duže vrijeme da utonu u san, neke se pak bune, ali brzo zaspe, dok kod nekih beba je sve uzalud, jer one spavaju samo kada odluče da je za to došlo vrijeme.

Koliko će vaša beba spavati, vjerovali ili ne, ovisi o bebinom želucu. Što je prostor u njenom želučiću veći, u njega stane više hrane, pa je samim time potrebno više vremena da ogladni. Nažalost, na to nitko ne može utjecati, jer je veličina želuca individualna.želudac | spavanje | dijete | bebe | san | beba | novorođenče |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana