Aromaterapijski tretmani

Aromaterapijski tretmani

Aromaterapija je jedno od najpopularnijih područja nekonvencionalne medicine. Sama aromaterapija nosi tisućljetnu tradiciju, prisutna je u svim kulturama kroz povijest.

Aromatičnost iz srži prirode može se upotrijebiti na različite načine radi poboljšanja  zdravlja tijela i postizanja spokoja uma. Aromaterapija je jedno od najpopularnijih područja nekonvencionalne medicine. Sama aromaterapija nosi tisućljetnu tradiciju, prisutna je u svim kulturama kroz povijest. Jedno izvjesno vrijeme stavlja se na stranu razvojem kemije i farmacije da bi danas doživjela ponovno brzo buđenje. Danas su u mnogim zemljama eterična ulja ušla u mnoga domaćinstva i poslovne prostore, a kod nekih prisutna su i u zdravstvenim ustanovama. Izdaju se  mnogobrojni časopisi koji se bave isključivo tim područjem. U novije vrijeme naša zahvalnost na području aromaterapije upućuje se francuskom kemičaru Rene Gatteffose-u, čija je teza o aromaterapiji 1928.godine postala temelj izučavanja i primjene mirisnih ulja, što aromaterapeutsku sliku svijeta i njezine upotrebe čini neopisivo šarenom, izuzetno zanimljivom i vrijednom upoznavanja.

Tako da je danas u svijetu objavljeno mnoštvo knjiga i časopisa  sa ciljem promicanja aromaterapije. Također se otvaraju mnogobrojni kabineti za njezinu primjenu i  savjetovanje. Svjetski trend bilježi da klijenti sve češće biraju tretmane komplementarne medicine pri rješavanju svojih zdravstvenih tegoba. Aromaterapija je, poslije homeopatije i akupunkture, treća po popularnosti komplementarna terapija koju biraju na primjer Englezi. Oduševljenje aromaterapijom nije samo jedan kratkotrajni modni trend, nego put društvenog osvješćivanja i kulturnog razvoja pojedinih zemalja.

Pojedinci su svojim trudom u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina pratili svjetske trendove da bi jedan dio aromaterapije bio prisutan i neprestano se pokretao naprijed i kod nas. Posljedica toga je otvaranje mnogih ustanova u mnogim gradovima za edukaciju zanimanja aromaterapeuta - obiteljskog i aroma-masera - gdje se na jedan zanimljiv način daje kvalitetna i profesionalna edukacija ovog dinamičnog zanimanja. Aromaterapija se ne može naučiti na kratkim tečajevima. Rad s ljudima zahtjeva teoretsko znanje, praktične vježbe te iskustvo.

Samo zanimanje ima holistički pristup klijentu sa ciljem očuvanja zdravlja klijenta i poboljšanja kvalitete života. Da bi se mogle odrediti potrebe klijenta, potrebno je prikupiti odgovarajuće podatke uz jedan razgovor. Prilikom utvrđivanja potreba klijenta utvrđuju se i moguće kontraindikacije za upotrebu eteričnih ulja. Takav pristup podrazumijeva bavljenje kompletnom osobom, tijelom, emocijama, umom, odnosima (s drugim ljudima i s okolišem) i duhom, podrazumijevajući da svaka komponenta treba posebnu pažnju i da su sve uzajamno tijesno povezane. Cilj je uspostaviti sklad svih komponenti i uspješno ga održavati. Sljedeće važno načelo holističkog pristupa je poticanje svijesti o stanju zdravlja i o prevenciji bolesti.

Tretirane osobe se potiču da budu aktivni sudionici  u procesu  poboljšanja zdravstvenog stanja,a ne samo pasivni primaoci tretmana. Pokazalo se iz dosadašnjih iskustva da tretmani i masaže sa čistim eteričnim uljima najviše pomažu kod stresa koji je izazvan današnjim modernim načinom života. Mada tretmani mogu pomoći kod niza drugih problema. Iz iskustva znamo da emocionalni problemi ili problemi u odnosima mogu izazvati stresne reakcije na tijelo. Iskusili smo da fizičko stanje može utjecati na psihičko, a loše psihičko stanje može ugroziti odnose. Loša fizička kondicija, na primjer, često negativno utječe na to kako se emocionalno osjećamo, a to može oslabiti  imunološki sustav. Oslabljen imunološki sustav znači da će tijelo biti podložnije npr.infekcijama,  a nova infekcija može dalje narušiti naše emotivno stanje. Tako nastaje zatvoreni krug zdravlja koji je teško prekinuti.

Eterična ulja su organski spojevi male molekularne mase, koja se lako apsorbiraju kroz kožu ili putem inhalacije i dospijevaju u međustaničnu tekućinu, krvotok i limfni sustav. U Hrvatskoj oralna upotreba eteričnih ulja nije dopuštena, nego se u tretmanima izabiru mješavine za vanjsku primjenu (apsorpcijom kroz kožu i difuzijom putem plućnih alveola). Vrlo brzo nakon aplikacije moguće ih je dokazati u krvotoku. Izlučuju se urinom, stolicom, znojenjem i dahom. Ona su također nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobiveni pomoću destilacije, ekstrakcije ili nekom drugom metodom izolacije.

Kad dospiju u organizam eterična ulja mu vraćaju harmoniju i povoljno djeluju na sustave i organe s poremećenom aktivnošću. Djeluju istovremeno na tijelo, um i psihu. Koriste se za inhalacije, u kupkama, u mješavinama za masažu, za njegu lica i tijela, u kompresama i za lokalno utrljavanje. Na kožu se ne smiju nikako nanositi nerazrijeđena (izuzetak je Lavandino ulje). Ona se rastvaraju u takozvanim uljima nositeljima. Ulja nositelji ili prirodna bazna ulja kao što je maslinovo, bademovo ili ulje sjemenki suncokreta, i to po mogućnosti nerafinirana  i hladno prešana. Ako tretmani zahtijevaju posebnu upotrebu ulja nositelja tad se preporučuju: lješnjakovo ulje, avokado ulje, ulje pšeničnih klica itd.

Mješavine se biraju prema nečijim tegobama, a jedan od glavnih kriterija je da miris treba biti prihvaćen i od strane osobe kojoj je mješavina namijenjena. Izabrane mješavine mogu se ukapati u ulje nositelj za aromaterapeutsku masažu, upotrijebiti za kupke, u mirisnoj svjetiljci i slično. Ulje za masažu priprema se tako da se u 10 ml ulja ukapa 5 kapi izabranog eteričnog ulja ili mješavine ulja. Sva eterična ulja su antiseptična i neka mogu biti toksični ako se ne koriste u propisanim dozama (kapima). Svaki aromaterapeut osim što je kreativan u spravljanju mirisnih mješavina, poznaje dobro pravila doziranja i kontraindikacija aromaterapije kojih se treba držati za tretmane. Tretmani trebaju biti sa 100% čistim uljima koja su prošla kroz određene kontrole.


Autorica: Tatjana Jermen, aromaterapeut

HUPED

Telefon: +385 (0)91 588 5224eterična ulja | koža | inhalacija | masaža | prirodni ekstrakti | aroma-maser | aromaterapeut | aromaterapija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
 • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 17.11.'09 | 22:57

  aromaterapijski tretmani

  vrlo jasno napisan clanak o koristenju ulja i aromaterapiji. korisno pogotovo sad preko zime kad puno boravimo u zatvorenim prostorima.

 • Neregistrirani korisnik  •  ponedjeljak, 16.11.'09 | 11:05

  Aromaterapijski tretmani

  Tekst je zanimljiv i poučan. Osobito je važno u današnje vrijeme, kad smo zatrovani na svim mogućim poljima, znati kako postoje prirodni načini liječenja i oporavljanja. Malo više tekstova na tu tematiku bi vjerojatno podignulo svijest o brizi za sebe.

 • Neregistrirani korisnik  •  nedjelja, 15.11.'09 | 21:52

  AROMATERAPIJSKI TRETMANI

  TEKST JE SUPER. NASTAVITE I DALJE SA TOM TEMATIKOM.

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana