Faringitis

Faringitis je uzrokovan upalnim procesima farinksa. Bolest često uzrokuju bakterije, kao npr. streptokok i pneumokok, virusi i razne infektivne bolesti.

UZROCI

Faringitis je uzrokovan upalnim procesima farinksa. Bolest često uzrokuju bakterije, kao npr. streptokok i pneumokok, virusi i razne infektivne bolesti.
Postoji akutni ili kronični faringitis.

Uzroci kroničnog faringitisa su: upala krajnika, rinitis, povećanje adenoida i trovanja raznim tvarima. Kronični faringitis može biti udružen i s dijabetesom, aterosklerozom i bolestima srca.

OČITOVANJE

Akutni faringitis - Manifestira se iznenadnim, jakim crvenilom ždrijela, bolovima, povišenom tjelesnom temperaturom, povećanjem limfnih čvorova vrata i osjećajem opće slabosti.

Aftozni faringitis – Najčešći je kod djece u vrijeme nicanja zuba i prati ga pojava stomatitisa. Kod pacijenta se javljaju afte (ovalne, bijele mrlje, okružene crvenim prstenom), koje peckaju, bole i izazivaju obilno lučenje pljuvačke.

Kronični simplex kataralni faringitis - Karakterizira ga crvenilo kašalj i suhoća grla, te potreba za čestim gutanjem.

Kronični hipertrofični kataralni faringitis – Karakterizira ga otečena i crvena stijenka farinksa. Simptomi su mu: mučnina, povraćanje, jak kašalj i otežano gutanje.

Kronični atrofični faringitis – Sluznica je blijeda i tanka, prekrivena gustim sekretom. Simptomi su mu suhi kašalj i promuklost.

TERAPIJA

Korisna terapija je ukapavanje u nos lijekova koji smanjuju otoke i antiseptika. Rabe se i kolutoriji i balzami za inhalaciju. U težim slučajevima uključuje se i terapija antibioticima i protuupalnim preparatima.
U periodu liječenja treba izbjegavati pušenje i alkoholna pića, koja mogu pogoršati stanje pacijenta ili umanjiti učinkovitost terapije. Preporuča se piti tople čajeve, grgljati mentol i izbjegavati kontakt sa osobama koje imaju neke druge viruse.streptokok | faringitis | ždrijelo | pneumokok | farinks |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana