Križobolja

Prva mjera je strogo mirovanje na tvrđem krevetu, ali ne duže od 5-7 dana jer previše vremena provedenog u mirovanju slabi zaštitne mišiće leđa, pa se na taj način samo produlje trajanje simptoma.

Bolovi donjeg dijela kralježnice u većini razvijenih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj poprimaju epidemijske razmjere, a zbog nesposobnosti za posao bolesnika s križoboljom predstavljaju i socioekonomski problem. Statistički podaci ukazuju da svaki treći tridesetogodišnjak i svaki četrdesetogodišnjak ima povremene tegobe u smislu križobolje. Srećom, devet od deset osoba pogođenih ovim simptomima oporavi se unutar jednog mjeseca.

Križobolja (syndroma lumbosacrale) označava bol u donjem, lumbalnom dijelu leđa. Lumbago (uobičajeni naziv - hexenschuss) je klinički naziv za nagli bol u leđima koji nastane prilikom nezgodne kretnje, naprezanja, naglog dizanja težeg tereta ili naglog ohlađenja i bolesnik ima osjećaj  „kao da ga je nešto presjeklo“. Bol se pojačava čak i pri najmanjem pokretu, kihanju ili kašljanju.

Lumboishialgija je naziv za bol koja počinje u leđima i širi se uzduž noge, a uz bol su prisutni i osjećaji trnjenja, slabost mišića ili pak ispad bilo kakvog osjeta u pojedinom djelu noge. Iako je učestalost javljanja križobolje izrazito visoka, uzrok vrlo često ostaje nepoznat. Križobolja može nastati zbog poremećaja mišićno-koštanog sustava, neuroloških bolesti ili se javlja kao refleksni simptom kod bolesti unutarnjih organa. Pogoduju joj način života i navike s pretežnim sjedenjem, premalo kretanja, prekomjerna težina, premekani ležaj, loše držanje, spuštena stopala... Ipak, možemo reći da je kronična napetost i nategnuće mišića donjeg dijela leđa najčešći uzrok lumbaga, dok je prolaps međukralježničkog diska najčešći uzrok išijasa. Međukralježnički diskovi osnovni su element čovjekovog sustava za kretanje. Oni su poput jastuka, savitljivi i prilagodljivi promjenama položaja kralježnice i trupa. Ligamenti (sveze) koji međusobno povezuju kralješke uokviruju ih između dva trupa kralješka. Kada dođe do degeneracije središnjeg dijela diska (bilo zbog ozljede ili prirodnog toka starenja ljudskog organizma) međukralježnični prostor se suzi i dolazi do labavosti ligamenata. S vremenom prsten diska sve jače degenerira i preko ligamenata sve jače pritišće i korijen živca leđne moždine. Bolest najčešće nastaje u lumbalnom-slabinskom dijelu kralježnice, jer je tu i opterećenje najjače.


Što učiniti prvi napadu križobolje?

Prva mjera je strogo mirovanje na tvrđem krevetu, ali ne duže od 5-7 dana jer previše vremena provedenog u mirovanju slabi zaštitne mišiće leđa, pa se na taj način samo produlje trajanje simptoma. Preporuča se tzv. Williamsov položaj, noge su u koljenima savinute pod kutom od 90 stupnjeva, podmetnuti veći jastuk. Po potrebi uzimaju se lijekovi za suzbijanje bolova u kombinaciji s blagim sedativom koji će opustiti muskulaturu. Lokalno se preporuča lagana masaža uz utrljavanje antireumatske kreme. Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanja, treba se obratiti liječniku - fizijatru koji će odrediti ciljanu fizikalnu terapiju ili i eventualne dijagnostičke postupke. Naravno, mjere samopomoći smiju se poduzeti samo ako nisu prisutni neurološki deficiti (oduzetost stopala, smetnje mokrenja ili pražnjenja crijeva), u tom slučaju nužno je odmah obratiti se liječniku.
Da bi barem pokušali spriječiti ili ublažiti bol pri ponovnom napadaju, poželjno je smanjenje tjelesne težine (ako je ona povećana), korekcija držanja, svakodnevno vježbe po savjetu fizijatra i redovita tjelesna aktivnost.

Uz sve blagodati fizikalne terapije, danas se sve više ljudi odlučuju na terapiju akupunkturom.
Akupunktura je starokineska metoda liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Sama riječ je latinskog podrijetla (acus = igla, pungere = zabadati). Metoda je dobila ime od europskih misionara koji su posjetili Kinu krajem 16.stoljeća i prvi donijeli glas u Europu o liječenju na kineski način. Ma koliko zapadnjački liječnici priznavali i shvaćali mogućnost liječenja akupunkturom kao tisućljetnom kineskom metodom, oni njen uspjeh pripisuju isključivo znanstvenim mehanizmima, stručnjacima razumljivim i prihvatljivim. Naime, po njima ubod iglom u određenu akupunkturnu točku potiče izlučivanje endorfina, prirodnih tvari što pospješuju proizvodnju hormona, glasnika živčanog sustava koji pomažu imunološkom sustavu. Endorfin je prirodno djelujući neuropeptid koji se veže za receptore stanice bola u mozgu, te ima izrazito analgetsko djelovanje. No, za Kineze to nisu pravi razlozi zbog kojih akupunkturom djelujemo na ravnotežu organizma. Za njih je ljudsko tijelo iscrtano meridijanima, oku nevidljivim kanalima kojima neprekidno teče energija zvana Qi.

Parovi meridijana prolaze jedni pokraj drugih, a njihove su funkcije komplementarne. Svaki je meridijan povezan s određenim organom ili psihofizičkom funkcijom. Njihovo je vjerovanje da su u našem tijelu dva suprotna energetska polja, Yin i Yang. Laicima je to najlakše objasniti da je tu riječ o pozitivnom i negativnom, muškom i ženskom… Prema kineskoj tradiciji svi meridijani imaju točku ulaza i točku izlaza energije, koja treba uravnoteženo teći između različitih organa. Yin i Yang moraju biti u savršenoj ravnoteži. Tada smo besprijekorno zdravi, a kada iz nekog razloga taj odnos i protok energije bude neuravnotežen javlja se bolest.
Djelovanje igle se očituje u odvođenju suviška energije, a ne u njenom proizvođenju. Akupunktura ne proizvodi nikakvu energiju, već ponovo uspostavlja poremećeni tok. Nadraživanjem završetaka živčanog sustava postiže se, naravno suprotan efekt odvođenju energije, dakle, ovdje se pojačava energija u određenom kanalu ili organu. S obzirom da mehanizam djelovanja akupunkture ostvaruje svoj utjecaj preko glavnih regulatora organizma, lako je zaključiti da su pravo područje akupunkture funkcionalni poremećaji koji još nisu doveli do ozbiljnih organskih promjena.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini križobolja je povezana s poremećajima u meridijanu bubrega. Uzročni faktori koji dovode do njene pojave su vanjska patogena hladnoća i vlaga, deficit Qi-a bubrega, iščašenja ili nagnječenja (kontuzija).


NAPAD PATOGENE HLADNOĆE I VLAGE

Bol se javlja zbog opstrukcije Qi-a u meridijanima. Javlja se bol nakon izlaganja hladnoći i vlazi, pojačana je za kišnih dana. U donjem dijelu leđa prisutan je osjećaj težine i ukočenosti, ograničeni su pokreti istezanja i savijanja kralježnice, bol se širi prema bedrima i donjim ekstremitetima, a u oboljelom dijelu prisutan je osjećaj hladnoće.


DEFICIT BUBREGA

Bol najčešće nastaje uslijed pretjerane seksualne aktivnosti koja troši energiju Qi-a, što dovodi do slabije ishranjenosti meridijana u lumbalnom području. Bol se javlja naglo i praćen je osjećajem malaksalosti i slabošću u preponama i koljenima. Ako je prisutan deficit Yanga bubrega, tada se u donjem dijelu trbuha javlja osjećaj grča a ekstremiteti su hladni. Ako je pak prisutan deficit Yina, tada se javljaju razdražljivost, nesanica, suhoća u usnoj šupljini, lice je crvenkaste boje, a u prsima, dlanovima i stopalima širi se osjećaj topline.


TRAUMA

Trauma dovodi do povrede Qi-a u meridijanima i krvi i kod bolesnika se javlja bol i ukočenost prilikom okretanja tijela. Akupunktura je efikasna kako u tretiranju akutnih, tako i opetovanih simptoma križobolje. Naravno, kod akutnih simptoma olakšanje će nastupiti već nakon 1-2 tretmana, dok se za kronične križobolje preporuča 10-15 tretmana u razdoblju od 4-7 tjedana.
Akupunkturom se može izliječiti samo ono što je poremećeno, ali ne i uništeno.


Autorica: Dr. Vesna Gorički

Centar akupunkture i homeopatije

P. Radića 17, Zagreblumboishialgija | hexenschuss | lumbago | Qi | kralježnica | križobolja | Yin | Yang | masaža | endofrin | Dr. Vesna Gorički | syndroma lumbosacrale | Centar akupunkture i homeopatije | akupunktura | leđa |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
 • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 24.01.'17 | 1:04

  Ivana

  Imala sam strasne probleme sa kraljeznicom. Nisam mogla na kraju hodati a da se ne drzim za nesto. Onda sam cule preko jedne prijateljice za doktora nauka Tomislava iz Prijedora u Bosni koji je doktorirao na katedri za Biomehaniku u Rusiji. Nisam se nadala da ce mi pomoci ali sam otisla jer Prijedor nije daleko. Doktor me je primio i pregledao. Zadovolila sam kriterijume koje su njemu potrebni a to je da nisam starija od 60 godina i da nemam viska kilograma. Poslije jedne terapija sam mogla normalno da hodam cak i pertle da zavezem. Narucio me je jos jedan put i poslije toga evo da kucnem u drvo ja se super krecem, radim. Toplo ga preporucujem. Dao mi je svoju vizitku te ga tako mozete kontaktirati a njegova internet adresa je gasictomislav.wordpress.com Samo naprijed necete se pokajati.

 • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 04.12.'12 | 20:53

  Križobolja

  I ja sam imao bolove u kralježnici kod sjedenja za računalom. Sada već dvije godine sjedim na stolici Spinalis, koja omogućava aktivno sjedenje, Bolova nema više.

 • Neregistrirani korisnik  •  petak, 04.12.'09 | 18:36

  meki

  super odlicno,za sve sto mi treba ima odlicno

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana