Kolonoskopija

Kolonoskopija je procedura koja omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva.

Zašto učiniti kolonoskopiju ?

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Pregled treba učiniti u svih starijih od pedeset godina sa podacima o raku debelog crijeva u obitelji, preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećale učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi. Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi upalne promjene, abnormalni rast, mjesto krvarenja i mišićne spazme. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije posebno analizira.


Kakva je priprema za pregled potrebna?

Vaše debelo crijevo mora biti u potpunosti prazno prije pregleda. Da bi se pripremili za pregled, prethodna dva do tri dana treba biti na tekućoj dijeti: bistra juha bez dodataka, bistri voćni sokovi, voda, filter kava, čaj. Dan prije pregleda potrebno je uzeti dvije bočice preparata X - PREP koji se prodaje u ljekarnama: jednu bočicu ujutro, a drugu popodne, prema priloženoj uputi. Ako ga nije moguće nabaviti, uzeti dvije vrećice gorke soli koje se prodaju u ljekarnama. Uzeti ih rastopljene u određenoj količini vode, prema savjetu ljekarnika.
Ako trajno uzimate neke lijekove posavjetujte se prije toga sa liječnikom možete li ih uzeti prije pregleda ili ne. Isto tako, ako bolujete od srčanih ili plućnih bolesti, porazgovarajte o njima sa liječnikom i ponesite raniju medicinsku dokumentaciju.


Što možete  očekivati tijekom kolonoskopije?

Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stjenka crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad lagano bolan, praćen osjećajem napuhnutosti i rijetko traje duže od dvadesetak minuta. U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se pregled u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni. Stoga ne smijete voziti automobil ostatak dana, a uputno bi bilo na pregled doći sa pratnjom.


Što se događa nakon pregleda?

Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda. Ako ste bili u anesteziji neko ćete vrijeme, ne više od sat vremena, provesti u prostoru ordinacije. Vaš će vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.   


Koje se komplikacije mogu javiti pri pregledu?

Kolonoskopija i biopsija su vrlo sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu i iskusan je u izvođenju endoskopskih procedura. Komplikacije su vrlo rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije, te perforacije stjenke organa.  Važno je prepoznati rane znakove mogućih komplikacija i odmah kontaktirati liječnika u slučaju veće količine krvi u stolici, jakih bolova u trbuhu, temperature ili tresavice.


Autor: Dr. Marino Kvarantan

Poliklinika Kvarantan

Njegoševa 4a, Zagreb

Telefon: +385 (0)1 2304 320rektum | trbuh | anus | Poliklinika Kvarantan | kolonoskop | endoskop | patohistološka analiza | biopsija | kolonoskopija | X – PREP | endoskopija | stolica | crijeva | Dr. Marino Kvarantan | debelo crijevo |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana