Blagdanska depresija

Blagdani najteže padaju onima koji su u tom periodu godine izgubili blisku osobu, razveli se ili im se dogodilo nešto loše. Te se osobe sjećaju samo lošeg što im se dogodilo, osobito ako su sami.

Blagdane očekujemo kao vrijeme za odmor, provod ili susrete sa obitelji i prijateljima koje nismo dugo vidjeli. Trebalo bi to biti vrijeme opuštanja i prikupljanja snage za energičan početak naredne radne godine. Za neke su blagdani doista vrijeme uživanja, a za druge samo gorke tablete očaja, razočarenja, tuge i iznevjerenih očekivanja. Kako pokazuju brojna psihološka istraživanja, sve su češće i za sve više ljudi izvor stresa i okidač depresivnih osjećanja, a sve manje dani ispunjeni zadovoljstvom, radošću i opuštanjem.

Blagdan u kojem je obitelj na prvom mjestu, mnoge suočava sa istinom da su se toplina doma i obiteljska bliskost negdje izgubili. U vrijeme blagdana, upućenost članova obitelji jednih na druge po cijeli dan može djelovati iritantno. Usprkos tome, odvijaju se blagdanski rituali, priprema se puno hrane i forsira nerealna, idealistička slika složne obitelji. Otuđenost, a možda i sukobi koji su se cijele godine gurali pod tepih „prekrivaju se“ prekomjernim konzumiranjem alkohola i kalorične hrane. To ne opterećuje samo trbuh, već i psihu, pa je emocionalni stres nemoguće izbjeći.

Blagdani najteže padaju onima koji su u tom periodu godine izgubili blisku osobu, razveli se ili im se dogodilo nešto loše. Tada se te osobe sjećaju samo tog lošeg što im se dogodilo, osobito ako su sami za blagdane i onda se pitaju da li njihov život ima smisla kada su sami za blagdane i kada im se desilo baš to loše u tim danima.

Okidače praznične depresije možemo grupirati u tri glavne tačke:


Financije

Financijska situacija može biti uzrok napetosti tijekom cijele godine. Ipak, pojačano trošenje na poklone, putovanja, prehranu ili zabavu može pojačati doživljaj stresa, ako se trudite sastaviti kraj s krajem, a važno vam je svima oko sebe udovoljiti. Možete se naći u financijskom škripcu koji donosi simptome depresije, kao npr. bespomoćnost i tugu.


Međuljudski odnosi

Međuljudski odnosi mogu biti napeti, konfliktni ili stresni u bilo koje vrijeme, ali su tenzije često povišene tijekom blagdana. Blagdani su pravo vrijeme da obitelj bude zajedno. Obiteljsko nerazumijevanje i sukobi tada se mogu pojačati, osobito ako su svi upućeni jedni na druge tijekom nekoliko dana. Dovoljno je već što je na okupu toliko različitih osoba, potreba i interesiranja. S druge strane, ako čekate blagdan bez bliskih osoba, vjerojatno ćete otkriti da ste sami i tužni.


Pojačani fizički zahtjevi

Užurbanost oko kupovine poklona, prisustvovanja na društvenim okupljanjima i pripravljanje blagdanske hrane može biti iscrpljujuće, što povećava stres. Rekreativne aktivnosti i dobar san obično se zanemaruju, a iscrpljenost postaje glavni uzrok blagdanske bolesti. Tijekom višednevnih blagdana obilno jedemo i pijemo i često neredovito spavamo. Skoro je nepristojno ako se ne poslužite, ako jedete samo malo ili vam se baš ne jede nešto što je neko posebno za tu priliku spremio. Posle dobrog obroka po principu „od svega po malo“ (što obično znači veliku količinu hrane) vrijeme je za kavu ili cigaretu. Da li treba naglasiti da je, još i uz čašicu alkoholnog pića, ovo poseban stres za organizam?


Što učiniti kako biste smanjili blagdanski stres?

Svedite svoja očekivanja od blagdana na realnu mjeru. Ne trudite se promijeniti ono na što ne možete utjecati. Ukoliko su članovi obitelji ili prijatelji sa kojima planirate slavlje u istom stanju kao i vi, umorni i pod stresom ne očekujte dobar provod, najbolje je blagdane provesti odmarajući se. Ako ste domaćin ili idete u tuđi dom kao gost, izbjegavajte priče o tekućim problemima, unesite humor u razgovor, jer se čak i neugodne situacije i događaji mogu se sagledati i opisati sa dozom šale. Ne plačite za starim, dobrim danima, već se fokusirajte na ono što je danas i s optimizmom gledajte u budućnost. Ako ste sami ili odvojeni od obitelji i prijatelja, priključite se nekom tulumu ili otputujte negdje. Poklonite sami sebi nešto što ste doista zaslužili. Izbjegavajte alkohol i aktivirajte svoje tijelo, jer pasivnim sjedenjem u kući samo pojačavate apatiju.apatija | blagdanska depresija | depresija | međuljudski odnosi | stres | obitelj | prijatelji | hrana |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana