Svjetlosna terapija

Da bi proučili mehanizam djelovanja antidepresivnog efekta svjetlosne terapije, istraživači su mjerili početak lučenja melatonina prije i nakon tretmana, ujutro ili navečer.

Vremensko usklađivanje svjetlosne terapije protiv zimske depresije kod ljudi koji pate od sezonskih afektivnih poremećaja može poboljšati svoj efekt. Antidepresivni efekt svjetlosti je potenciran ranojutarnjom primjenom u cirkadijalnom ritmu, tvrde istraživači sa New York State Psychiatric Institute i the Department of Psychiatry, Columbia University, New York, iz SAD-a. Istraživanje govori da je optimalno vrijeme za primjenu svjetlosne terapije oko 8.5 sati nakon početka lučenja melatonina, ili 2.5 sata nakon polovice prespavanog vremena.

Da bi proučili mogući mehanizam djelovanja antidepresivnog efekta primijenjene svjetlosne terapije u cirkadijalnom ritmu, istraživači su mjerili početak lučenja melatonina prije i poslije primijenjenog tretmana, ujutro ili uvečer. Melatonin u plazmi je uzet ujutro ili uvečer kod 42 pacijenta sa sezonskim afektivnim poremećajima, i to dok su depresivni i nakon 10-14 dana od primijenjene svjetlosne terapije. Rezultati su uspoređeni.

Jutarnja svjetlost je uzrokovala ubrzanje ritma lučenja melatonina, dok je noćna svjetlost uzrokovala kašnjenje. Veličina kašnjenja ovisila je od intervala između lučenja melatonina i izloženosti svjetlu. Što je kasnije izlaganje svjetlu, veća su kašnjenja u lučenju melatonina, što je ranija jutarnja svjetlost veće je ubrzanje ritma.

Iako je depresija bila slična u oba dijela dana, odgovor na jutarnju svjetlosnu terapiju je povećan ubrzanjem ritma lučenja na 2.7 sati bez obzira na početnu dužinu ritma. Slična povezanost nije zabilježena kod noćne terapije svjetlošću. U proširenoj studiji koja je obuhvatila 80 pacijenata gdje je sredina spavanja uzeta kao početna točka cirkadijalnog ritma, ranojutarnje izlaganje je bilo najefektivnije u poređenju s večernjim i kasnonoćnim izlaganjem.melatonin | svjetlosna terapija | depresija | jutarnja svjetlost | zimska depresija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana