Početak dojenja

Početak dojenja

Kada se beba najela, jednostavno će prestati jesti i ispustit će dojku. Najvjerojatnije će zaspati (ako je mlađa od tri mjeseca) ili će se igrati bradavicom.

Prvo se upoznajte: "Bebo, ovo je dojka. Dojko, upoznaj se sa mojom bebom". Vrlo je važno da beba pravilno uhvati bradavicu jer od toga ovisi uspješnost dojenja.

Ako počinjete hranjenje iz lijeve dojke držite bebu duž svog trbuha, tako što ćete desnom rukom poduprijeti njena leđa, vrat i glavu. Bebin trbuh treba se naći odmah uz vaš. Upamtite, bebe koje se hrane pomoću bočice treba staviti u drugačiji položaj od onih koje trebaju uhvatiti dojku!

Primaknite bebinu glavicu prema svojoj dojci, tako da joj nosić bude u ravni s bradavicom. Nemojte joj dozvoliti da uhvati samo bradavicu i sisa je kao lizalicu, već prstima spljoštite dojku tako da dobije oblik hamburgera (ako je dojka prepunjena i tvrda, prije dojenja iscijedite višak mlijeka da omekša). Kada namjestite bebinu glavu u opisani položaj, dotaknite joj usne bradavicom da biste je stimulirali da otvori usta.

Kada širom otvori usta, privucite bebinu glavu dojci i pustite je da se "prilijepi". Najvažnije je da ne uhvati samo bradavicu, već i tamni dio oko nje. Ako je to pravilno učinila, osjetit ćete blagi bol u trenutku kada se između bebinih usta i dojke napravi zrakoprazni prostor. Upamtite, loš položaj pri dojenju izvor je svih nelagodnosti koje vas mogu snaći. Kada vidite da se bebini obrazi pokreću i čujete zvuk gutanja, to znači da je sve u redu i da mlijeko pravilno istječe. U suprotnom, sve to izostaje i beba negoduje.

Kada se beba najela, jednostavno će prestati jesti i ispustit će dojku. Najvjerojatnije će zaspati (ako je mlađa od tri mjeseca) ili će se igrati bradavicom. Nemojte joj to dopustiti. Ako ne ispusti dojku, dovoljno je staviti mali prst između njenih usta i bradavice ili joj zapušite nosić, pa će morati otvoriti usta.


Evo nekoliko znakova po kojima ćete prepoznati da li pravilno dojite svoju bebu:

Prije nego što uhvati dojku, usta su joj širom otvorena, a donja usna "zabačena" prema bradi.
Bebina brada dodiruje dojku, ali joj je nosić slobodan, da bi mogla normalno disati.
Nakon što uhvati dojku, nekoliko puta će kratko povući mlijeko, nakon čega treba se treba čuti zvuk gutanja. Što je beba mlađa, ovaj je posao za nju teži, pa vas ne treba brinuti što se nakon nekoliko gutljaja zapuhala.bradavica | bebe | usta | dojka | hranjenje | dojke | beba | usne | dojenje |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana