Vaše gensko podrijetlo

Vaše gensko podrijetlo

Povijest vaših predaka iščitava se iz profila vaše mitohondrijske DNK (majčina linija) i iz DNK profila Y kromosoma (očeva linija).

Koristeći rezultate najnovijih genetičkih istraživanja tisuća znanstvenika širom svijeta danas možemo analizirati posebna područja DNK svakog čovjeka i prikazati njegovu osobnu biološku povijest, odakle su njegovi preci potekli i gdje su sve putovali kroz posljednjih 150.000 godina ljudskog postojanja.

Dva zasebna testa mogu otkriti mjesto podrijetla vaših predaka, pokazati njihov put kroz vrijeme i prostor te jedinstvena otkrića kao što su poljoprivreda, jezik i oruđa koja su ih odvajala od drugih dok su putovali s kontinenta na kontinent tijekom ljudske povijesti.
DNK preci po majčinoj liniji – analiza mitohondrijske DNK.

Mitohondrijska DNK je posebna vrsta DNK koja se nasljeđuje samo od majke. Analizirajući genetičke biljege u vašoj mitohondrijskoj DNK možemo pratiti koji je biljeg vaša majka nasljeđivala od svojih ženskih predaka tijekom vremena prateći unatrag tisuće generacija. Zahvaljujući radu brojnih skupina znanstvenika koji su analizirali mitohondrijsku DNK ljudi različitih plemena, rasa i zemalja diljem svijeta, upoznali smo različite mitohondrijske DNK biljege i možemo utvrditi kojem tipu pripada vaša mitohondrijska DNK u zbirci tipova i rasa koje danas postoje u svijetu.

Tako možemo utvrditi podrijetlo i put vaših pramajki. Sama analiza se vrši sekvenciranjem (čitanjem genskog zapisa) čitave kontrolne regije (HSVI + HSVII i sva DNK između njih) što nam daje više informacija i podrobniji uvid. Ovakvi podaci mogu se koristiti i u geneologiji za otkrivanje srodstva među obiteljima. Ova analiza može se vršiti iz DNK žena i muškaraca.
DNK preci po očevoj liniji – analiza DNK Y kromosoma.

Muškarci imaju jedan X i jedan Y kromosom koji određuje muški spol, dok žene imaju dva X kromosoma, a nemaju Y. Y kromosom se prenosi sa oca na sina i dalje na muške potomke kroz brojne generacije. Analizirajući DNK vašeg Y kromosoma i uspoređujući genske biljege s tipovima Y kromosoma otkrivenim širom svijeta i u svim rasama, možemo ustvrditi odakle su potekli vaši praoci i gdje su sve danas u svijetu raspršeni njihovi muški potomci.

Ova analiza može se izvršiti samo iz DNK muškarca. Žena koja želi utvrditi očevo gensko podrijetlo može to učiniti koristeći uzorak svoga oca ili njegovih bliskih srodnika (svoga strica, brata, djeda) i na taj način otkrivaju svoju biološku povijest po muškoj liniji.

Povijest vaših predaka iščitava se iz profila vaše mitohondrijske DNK (majčina linija) i iz DNK profila Y kromosoma (očeva linija). Vaš profil i povijest vaših predaka prikazuju se kao povelja sa kartama, dijagramima i drugim povijesnim detaljima.


Kolumnist: Sanja Bastić Ban, dr.med.,spec.med.citologije
Mr.sc.biologije – molekularna genetika

Poliklinika Moderna dijagnostika

Branimirova 9, Zagreb

Telefon: +385 (0)91 2150 460, +385 (1)0 4839 270Dr. Sanja Bastić Ban | sekvenciranje | Poliklinika Moderna dijagnostika | DNK | mitohondrijska DNK | muškarci | X kromosom | HSVII | HSVI | gensko podrijetlo | žene | Y kromosom | genski biljezi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana