Novosti o mamografiji

Novosti o mamografiji

Jedna američka vladina radna skupina objavila je nove smjernice o tome kako često bi žene trebale ići na mamografiju. Prema njima žene bi trebale uraditi prvu mamografiju tek nakon 50. godine života.

Jedna američka vladina radna skupina objavila je nove smjernice o tome kako često bi žene trebale ići na mamografiju, u svrhu ranog otkrivanja raka dojke. Prema toj radnoj skupini, većina žena trebala bi uraditi prvu mamografiju tek nakon 50. godine života, a ne kako je ranije bilo preporučeno nakon 40. godine života. S novim smjernicama se ne slažu ni liječnici, niti mnoge žene.

Mamogramima se pripisuje zasluga za djelomično smanjenje smrtnost od raka dojke. No radna grupa kaže da će nove preporuke ženama više koristiti, smanjit će se nepotrebne dijagnostičke pretrage i bolne biopsije te smanjiti izloženost zračenju.

Dr. Diana Petitti članica radne grupe kaže: "Kada screening počne u razdoblju od 40. do 49. godine, koristi su manje, a lažno pozitivnih rezultata je više nego kad se počne testirati u starijoj dobi." Razlog tome je da je tkivo dojke kod mlađih žena gušće te je i otkrivanje tumora u njima teže.

Radna grupa također preporuča rjeđe ponavljanje testiranja, svake dvije godine za većinu žena nakon pedesete, umjesto svake godine nakon četrdesete. "Screening svake dvije godine hvata većinu korisnih aspekata u smislu smanjenja mortaliteta, smanjujući istodobno štetnost prečestog provođenja te pretrage," kaže Petitti.

"Ne treba koristiti test koji ne funkcionira i rizičan je. Treba naći nešto što stvarno funkcionira ili otkriti uzrok raka dojke i ukloniti ga.", rekla je Dr. Susan Love specijalistica za rak dojke. Doktorica Love kaže da mamografija nikad nije pokazala da otkriva rak dojke u značajnom broju žena mlađih od pedeset godina.

Specijalisti su, međutim, podijeljeni oko onog dijela novih smjernica koje preporučaju da liječnici prestanu podučavati žene kako da dodirom same kontroliraju svoje dojke.

Strukovne organizacije, poput Američke udruge za rak, se ne slažu s novim smjernicama. Udruga kaže da je pregledala iste podatke kao i radna grupa, plus one koje radna grupa nije razmatrala, te da će nastaviti preporučati redovito mamografiranje od četrdesete godine života.rak dojke | tumor | mamogrami | mamografija | screening | Dr. Diana Petitti | Dr. Susan Love |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana