Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Djecu je potrebno uvijek iznova motivirati za redovito pranje zubi. Jedan od načina je bojenje naslaga na zubima. Posebnim tekućinama u boji premazuju se zubi.

U usnoj šupljini djece, oko šeste godine života pojavljuju se prvi trajni zubi. Najprije izrastaju  gornji i donji trajni kutnjaci, zubi na koje djeluje najjača žvačna sila i cijeloga života trpe najveće žvačno opterećenje. Zbog toga je ove zube iznimno važno sačuvati zdravima.
Kutnjaci imaju izražen sustav fisura (kvržice i udubine na žvačnim plohama) u kojima se nakupljaju naslage. Stoga se na ovim mladim trajnim zubima vrlo brzo pojavljuje karijes.

Karijes počinje kao mala „rupica“ ili mliječno-bijela mrlja na tvrdoj caklini zuba. Najčešće se prilikom stomatološkog tretmana, otkrije da je karijes puno dublji nego što izvana izgleda, te da je proširen u dublje, mekanije zubno tkivo-dentin. Mladi trajni zubi imaju veliku pulpnu komoricu u kojoj se nalaze kapilare i živac, koje karijes u vrlo kratko vrijeme oštećuje, što uzrokuje jake bolove. Da bi se izbjegao ovakav scenario, preporučuje se tek izrasle mlade trajne kutnjake zaštititi „pečatnim ispunima“. To je brz i bezbolan postupak, stoga je vrlo prihvatljiv za djecu.

Zubi se pažljivo očiste od naslaga rotirajućom četkicom, po potrebi se fisurni sustav zuba minimalno proširi svrdlom. Zatim se zubi kemijski pripremaju za ispun, primjenom posebne kiseline, koja dodatno čisti površinu zuba. Na tako pripremljen zub nanosi se pečatna smola, koja se potom stvrdnjava posebnim plavim svjetlom. Ovako zaštićen zub neće razviti karijes,  jer su prirodne fisure zuba, inače mjesta nakupljanja naslaga, zatvorene pečatnom smolom. Na ovaj je način olakšano četkanje zubi i održavanje higijene usta.
Za preporučiti je redovita šestomjesečna kontrola ovakvih ispuna, s obzirom da je pečatna smola sklona trošenju. Osim pečatnih ispuna preporučuje se i redovita fluoridacija svih trajnih zubi. Tekućinom sa visokim postotkom fluorida stomatolog premazuje zube, čineći caklinu čvršćom, a zube otpornijima na karijes.

Od jednog šestogodišnjaka teško je za očekivati da ima savršenu higijenu usne šupljine i da prilikom četkanja dopre do svih ploha zuba. Učenje pravilne tehnike četkanja dugotrajan je proces, i djeca često „nemaju vremena“ oprati zube. Djecu je potrebno uvijek iznova motivirati za redovito pranje zubi. Jedan od načina je bojenje naslaga na zubima. Posebnim tekućinama u boji premazuju se zubi. Meke i tvrde naslage na zubima ostaju obojene. Tek temeljitim četkanjem zubi, boja se može ukloniti.


Autorica: Mia Jolić. dr.stom.

Stomatološki centar Dr. Jolić

Huberta Pettana 20, Sesvete, Novi Jelkovec

Telefon: +385 (0)98 1949 737, +385 (0)95 835 64 62ispun | pečatni ispuni | fisura | zubno tkivo | kutnjaci | karijes | caklina zuba | higijena usta | usna šupljina | dentin | zubi | djeca |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana