Sposobnost govora ovisi o genu FOXP2

Sposobnost govora ovisi o genu FOXP2

Geni nose nasljedne informacije koje određuju koje će nam boje biti kosa ili koliko ćemo biti visoki. Gen FOXP2 je jedan od rijetkih za kojeg je jasno da je povezan sa sposobnošću ljudskog govora.

Sposobnost komuniciranja govorom jedinstvena je karakteristika ljudskog roda. Ne zna se puno o tome kako se jezik razvio u ljudi, no jasno je da odgovor mora ležati u promjeni gena. Radi se ili o novim genima ili o promjenama u starim genima koje su im dale nove funkcije.
Geni nose nasljedne biološke informacije koje određuju koje će nam boje biti kosa, koliko ćemo biti visoki ili da li ćemo pisati lijevom ili desnom rukom.

Gen FOXP2 je jedan od rijetkih gena za kojeg je jasno da je povezan sa sposobnošću ljudskog govora. FOXP2 je regulatorni gen, jer se zbog njega druge funkcije uključuju ili isključuju. Preciznije rečeno, on upravlja drugim genima. U jednoj ljudskoj stanici, FOXP2 djeluje kao glavna sklopka, stvarajući bjelančevinu koja se veže na druge gene i time ili povećava ili smanjuje njihovu aktivnost. Unatoč očitoj ulozi gena FOXP2 u ljudskom govoru, otkrilo se da je naša FOXP2 bjelančevina gotovo istovjetna onoj nađenoj u naših bliskih rođaka - primata, čimpanzama. Ta se bjelančevina sastoji od više stotina aminokiselina i samo se dvije od njih u čimpanzi razlikuju od onih u ljudi.

Ljudske verzije gena FOXP2 funkcioniraju drugačije u ljudskim moždanim stanicama od onih u čimpanzi, djelujući na različite gene i pokrećući različite razine genske aktivnosti. Slične razlike u ekspresiji gena uočene su u uzorcima moždanog tkiva ljudi i čimpanzi umrlih prirodnom smrću. Ti su uzorci zamrznuti ubrzo nakon smrti kako bi se zadržale karakteristike živućeg tkiva. Primijećeno je značajno preklapanje funkcija gena u staničnoj kulturi, kao i u moždanim uzorcima.

Mnogi geni i bjelančevine na koje djeluje FOXP2 su aktivni u mozgu, dok su mnogi drugi uključeni u razvoj tjelesnog sustava govora, poput grkljana i glasnica. Dvije su se vrste promjene morale dogoditi da bi čovjek razvio govor, osim promjena u glasovnoj anatomiji, odnosno razvoja glasnica, jezika i ostalih organa potrebnih za govor, glavne promjene bile su one u mozgu koje su čovjeku omogućile sposobnost govora. Te dvije promjene su povezane i moguće je da se barem jedna veza dogodila putem gena FOXP2.geni | govor | moždane stanica | FOXP2 | gen |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana