Migrena

Migrena se javlja periodično i najčešće zahvaća samo jedan dio glave. Često joj prethodi opća slabost, koja upozorava na približavanje napada.

UVOD

Migrena se javlja periodično i najčešće zahvaća samo jedan dio glave. Često joj prethodi opća slabost, koja upozorava na približavanje napada, ali ta faza u nekim slučajevima izostaje, pa napad dolazi naglo i neočekivano. Bol je intenzivna i pulsirajuća, često popraćena gubitkom apetita, mučninom i povraćanjem. Koža glave, na strani zahvaćenoj bolom, izrazito je osjetljiva. Često buka i svjetlo pogoršavaju smetnje, pa pacijentu odgovara tišina i tama.

Trajanje migrene je promjenIjivo i može se kretati od 1 do 24 sata, a samo u težim slučajevima i više. Žene češće pate od migrene, a ukupan broj stanovnika koji pati od te bolesti je 10%.


UZROCI MIGRENE

Migrena je često posljedica vaskularnih ili neuroloških bolesti ili poremećaja. Vaskularna hipoteza podržava mišljenje kako migrena ovisi o bolnoj vazodilatacije arterija lobanje, dok neurogena hipoteza kaže kako je faktor napada centar koji kotrolira mišićni tonus mozga, koji reagirajući na podražaje, inicira promjene povezane s migrenom.
Postoje i neki drugi faktori koji uzrokuju pojavu migrene, a to su: genetska predispozicija, stres, promjena klime, prehrana, dim, buka i alkohol.


TERAPIJA

Dijagnoze se posavlja na temelju anamneze pacijenta. Terapija prije svega podrazumjeva promjenu načina života i prehrane, te u slučajevima u kojima je to moguće, izbjegavanje uzročnog faktora (ako je uzročnik alkohol i dim, treba ga izbjegavati, što je više moguće).
Kod pacijenata kod kojih nije moguće izbjegavati uzročne faktore, se pristupa liječenju psihoterapijom, akupunkturom i lijekovima. Izbor lijeka će ovisiti od kliničke slike i profila pacijenta, ali najčešće se koriste analgetici.prehrana | migrena | analgetici | alkohol |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana