Žvale

Žvale u početnom stadiju nisu zarazne, no ako dođe do njihove infekcije i u ranu se naseli streptokok ili gljivica, tada se lako prenose na drugu osobu i to najčešće putem nedovoljno oprane čaše.

Barem jednom u životu svatko od nas susreo se s neugodnom malom ranicom u kutu usana, koja peče i boli svaki puta kad otvorimo usta. U žargonu govorimo o žvalama, dok medicina tu promjenu kože naziva Angulus infectiosus oris. To je upala sluznice i kože, a očituje se crvenilom, raspuklinom kože (ragadom) i svrbežom u kutovima usnica. Naime, kutovi usnica su zbog stalnog otjecanja sline često vlažni i na taj način podložni nastanku upale.

Žvale u početnom stadiju nisu zarazne, no ako dođe do njihove infekcije i u ranu se naseli streptokok ili gljivica, tada se lako prenose na drugu osobu i to najčešće putem nedovoljno oprane čaše.

Najčešći uzroci pojave žvala su:

 • nedostatak vitamina B2
 • loše postavljene zubne proteze
 • neke bolesti želuca s pojačanim lučenjem želučane kiseline koja nagriza sluznicu usana
 • nedostatak stražnjih zuba ili spušteni zagriz
 • anemija uzrokovana nedostatkom željeza
 • zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama (najčešće kandidom)
 • loši higijenski uvjeti i neadekvatna higijena usne šupljine
 • često se javlja kod osoba koje puno govore i vlaže jezikom kutove usana
 • često se javlja kod dijabetičara, jer imaju oslabljeni obrambeni sustav

Mikroorganizmi koji spadaju u normalnu floru usne šupljine su streptokok, difteroidi, stafilokok i laktobacili. Oni se međusobno nalaze u ravnoteži, a kada se ta njihova ravnoteža naruši dolazi do pojave infekcija. U usnoj šupljini postoje tri načina djelovanja obrambenog mehanizma. Prvi i najvažniji mehanizam je slina, drugi mehanizam je čin gutanja, gdje se mikroorganizmi potiskuju prema želucu i treći mehanizam je izdisaj, gdje preko struje zraka mikroorganizmi napuštaju usnu šupljinu.

Terapiju klasičnom medicinom svakako treba odrediti liječnik nakon što pregledom ustanovi radi li se samo o početnoj fazi ili je došlo do superinfekcije bakterijama ili gljivicama. Najčešće se primjenjuje petpostotni salicilni vazelin, cinkova mast ili neka od antibiotskih krema ili mast protiv gljivica. Dođe li do komplikacija sa stvaranjem gnojnog iscjetka, najpravilnije je napraviti bris rane i ciljano odrediti terapiju. Pravilna terapija podrazumijeva i otklanjanje osnovnog uzroka bolesti (korekcija zubne proteze, pravilna higijena usne šupljine, liječenje anemije). Srećom, daleko najčešći uzrok je nedostatak vitamina B2. Vitamin B2 se nalazi u svim stanicama našeg organizma, važan je u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina, te ima značajnu ulogu u održavanju normalnog stanja sluznica. Deficit  se javlja kod ljudi koji imaju lošu prehranu ili ne unose namirnice životinjskog podrijetla. Znaci oboljenja su bljedilo usnica, pucanje kože u kutovima usnica, loša probava, slabost, vrtoglavica, dok se kod izrazitog nedostatka javljaju umjereni edemi, anemija, atrofija sluznica, fotofobija. Smanjena je sposobnost organizma da stvara antitijela, pa je i smanjena obrambena sposobnost organizma. Dnevna potreba je u prosjeku 1,6 mg dnevno, a dobar izvor su jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, pivski kvasac, zeleno povrće (naročito špinat i šparoge), gljive, jaja. Neki autori uz uzimanje vitamina B2 u terapiji žvala preporučuju i dodatno uzimanje selena 200mg, jer nedostatak selena pogoduje razvoju gljivice kandide.

Uz metode zapadne medicine, u terapiji se danas često primjenjuje i homeopatsko liječenje. Lokalno se na kožu nanosi mast Calendula (što može biti i prva samopomoć), dok ciljani lijek tj. remediju može prepisati samo educirani homeopat na osnovu pregleda i ciljane anamneze. Pitanja koja će Vam postaviti homeopat donekle se razlikuju od pitanja koje postavlja liječnik klasične medicine. Za homeopata je važno da sazna kako pacijent reagira na vanjske podražaje, da li se tegobe pogoršavaju ili poboljšavaju u određeni dio dana, kakve su mu karakterne osobine, kako na njega utječu promjene mjesta boravka. Ako usporedimo ljudsko tijelo s piramidom, na dnu te piramide su naši fizički, funkcionalni simptomi, u sredini su emocije koje mogu uzrokovati tegobe organizma na fizičkoj razini, a na vrhu piramide je mentalno stanje od kojeg također mogu nastati bolesti, bilo mentalne, bilo tjelesne. Homeopatske remedije djeluju na taj način da potiču reakciju organizma dajući početno pogoršanje simptoma, a onda ubrzo dolazi do poboljšanja.

Druga metoda koju primjenjujemo u liječenju žvala, a naročito kada se one često ponavljaju je akupunktura. Po tradicionalnoj kineskoj medicini bolest je uzrokovana neravnotežom dvaju principa u tijelu, Yina i Yanga. Pod Yinom smatramo negativni ženski princip, a pod Yangom pozitivni muški. Kad je čovjek zdrav, oba su principa u ravnoteži i taj odnos mi danas nazivamo homeostaza (regulacijski efekt koji potpomaže održavanju unutarnje ravnoteže u tijelu). Uz protok krvi našim tijelom teče i energija. Ona se naziva Qi (Chi), univerzalna je i uvijek prisutna. Jedan dio energije dobivamo od roditelja, a drugi stečeni dobivamo putem hrane i disanja. Ljudsko je tijelo isprepleteno meridijanima, oku nevidljivim kanalima kojima neprekidno teče energija i ulazi u sve dijelove tijela. Svi meridijani imaju točku ulaza i izlaza energije, a povezani su i s organima u tijelu. Dođe li do blokade energije u meridijanu, to se manifestira kao bolest, a liječenje se provodi stimuliranjem određenih točaka na koži. Kožne promjene, po tradicionalnoj kineskoj medicini, odraz su promjena na organima: pluća, želudac, debelo crijevo i slezena. Uloga tih organa donekle se razlikuje od shvaćanja zapadne medicine, pa smo ponekad zbunjeni što nam akupunkturolog stimulira točke na ruci ili nozi, a imamo promjene na koži lica.

U točke koje se stimuliraju energija se ili odvodi (raspršuje) ili se te točke u slučaju manjka energije tonificiraju. Prednost akupunkturnog tretmana je lokalno rješavanje problema uz poboljšanje općeg statusa pacijenta. Po shvaćanju TKM, izuzetnu ulogu u liječenju kožnih promjena ima organ pluća. Ona upravljaju disanjem i metabolizmom vode, pa možemo reći da su svi oblici dermatitisa ujedno i problemi  pluća. S obzirom da je debelo crijevo organ srodan s plućima, a glavna mu je funkcija regulacija organskih tekućina u tijelu i na tom se meridijanu stimuliraju točke. Slezena je važan antialergijski organ, ona stvara krv i energiju i održava njihov tijek. Slezena prenosi višak tekućine iz meridijana, tkiva i organa i pomaže njenom izbacivanju iz tijela. Ona osigurava da različita tkiva u tijelu budu dovoljno vlažna, a da istovremeno ne zadržavaju vlagu. Važno je napomenuti da se prilikom češćeg pojavljivanja žvala koje se teško povlače svakako treba javiti liječniku, a uz eventualnu antibakterijsku ili antimikotičnu terapiju, slobodno se mogu kombinirati i akupunktura i homeopatija.


Autorica: Dr. Vesna Gorički

Centar akupunkture i homeopatije

P. Radića 17, Zagrebakupunktura | usne | homeopatija | remedija | sluznica | vitamin B2 | žvale | Centar akupunkture i homeopatije | Dr. Vesna Gorički | Angulus infectiosus oris |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
 • Neregistrirani korisnik  •  petak, 14.10.'16 | 15:01

  Zvale

  Zvale one mene

 • Neregistrirani korisnik  •  nedjelja, 08.04.'12 | 1:08

  Zdravlje

  Hvala na pomoći, jako precizno objašnjeno!

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana