Pomlađivanje

Pomlađivanje

Iako se akupunktura povezuje s liječenjem bolesti poput glavobolja, alergija, astme ili bolnih sindroma mišićno-koštanog sustava, njena primjena u kozmetičkim tretmanima za mnoge je nepoznata.

Stara poznata izreka kaže da ljepota dolazi iznutra, a lice je baš kao i oči ogledalo duše. Kinezi bi na to dodali i da je lice pokazatelj rada svih unutarnjih organa. Od davnina su istraživana sredstva koja bi pomogla da se ljepota, svježina i mladenački izraz lica produži. Uz bezbrojna prirodna ulja, kreme ili gelove, naša koža ipak podliježe procesu starenja. S vremenom se stvaraju bore, jer dolazi do povlačenja elastičnih niti koje povezuju kožu s mišićima. Koža gubi sposobnost obnavljanja jer je smanjena i izmjena tvari, usporava se cirkulacija krvi i protok limfe i koža se ne može iznutra adekvatno prehraniti. Taj proces manifestira se gubitkom elastičnosti i napetosti, koža postaje sve tanja i nastaju vidljive bore. Naravno, taj se proces ne može zaustaviti, ali se može ublažiti i usporiti. Gledajući lice Kineskinja koje i u starijoj dobi zadržavaju zategnutost kože, pitamo se u čemu je tajna njihova mladenačkog izgleda? Odgovor je vrlo jednostavan – akupunktura.

Iako se akupunktura uglavnom povezuje s liječenjem bolesti poput glavobolja, alergija, astme ili bolnih sindroma mišićno-koštanog sustava, njena primjena u kozmetičkim tretmanima za mnoge je velika nepoznanica. Prednost akupunkturnog tretmana je lokalno rješavanje problema uz poboljšanje općeg statusa pacijenta. Ta metoda primjenjuje se zadnjih dvadesetak godina u SAD-u, Skandinavskim zemljama, Grčkoj i naravno u Kini. Bore se tretiraju klasičnom akupunkturom s iglama na taj način da se igle postave po dužini bore ili po njihovu rubu. Takav tretman traje oko 45 minuta i kod pacijenta može izazvati nelagodu i ponekad laganu bol. Zato se danas sve više primjenjuje laserska akupunktura. Lasersko svjetlo ima pozitivno biološko djelovanje na tkiva. Njegova je uloga da putem energije poboljšava ishranu kože i djelujući direktno na stanice potiče stanični metabolizam. Opuštenu muskulaturu lica kao i bore možemo tretirati na dva načina – direktnom stimulacijom zahvaćene regije lica i stimulacijom točno određenih točaka.

Kozmetička laser-akupunktura ima fino, suptilno djelovanje. Linije (ili crte?) lica, kao i pliće bore dobivaju mekši izgled, a mišići lica napetost. Duboke se bore nažalost ne mogu u potpunosti ukloniti. Pa ipak, primjenom laserske akupunkture usporava se proces starenja i ujedno postiže pozitivan psihički i fizički efekt cijelog organizma.
 
Uspješan rezultat tretiranja bora laserskom akupunkturom ovisi o tri faktora:

  • trenutačno stanje kože
  • opće stanje pacijenta
  • dob – najbolji se rezultati postižu kod žena u dobi do 45 godina

Koliko je tretmana potrebno?

Kod “težih” slučajeva potrebno je u prosjeku 15-20 tretmana prije no što se postigne uspjeh. Stimulacija laserskim svjetlom ima kumulativno značenje, što znači ako pacijent prekine liječenje nakon 7. tretmana, efekt će se održati samo slijedećih 3-6 mjeseca. Kompletna serija tretmana zadržava pozitivan efekt daljnjih 8-12 mjeseci. Prvi rezultati vide se u prosjeku kod žena između 40 i 45 godina, te muškaraca između 50 i 55 godina, već nakon 5-7 tretmana. Idealni princip tretiranja je 3 puta tjedno u prva dva tjedna, 2 puta tjedno u iduća dva tjedno, te nakon toga jedanput tjedno do postizanja željenog rezultata. Prvi rezultati vide se na očima, očni kapci postaju čvršći i na taj način oči ponovo dolaze do izražaja. Nestaju kožni nabori u kutu oka, smanjuju se proširene pore i koža dobiva na mekoći i napetosti.

Laserska akupunktura ima bezbroj prednosti. Laser pozitivno biološki djeluje na tkiva, čini kožu elastičnijom, djeluje izravno na stanice i na taj način poboljšava metabolizam te pospješuje bolje iskorištavanje hranjivih tvari. Lasersko svjetlo usmjeruje se prema točkama na koži s udaljenosti od 0 – 5 mm i, ovisno o jačini lasera točke se stimuliraju 5 do 30 sekundi. Metoda je aseptična, neinvazivna i potpuno bezbolna. To je naročito važno zbog obilja živčanih (ili nervnih?) završetaka koji se nalaze na koži lica, a kako je ovo područje i dobro prokrvljeno, ponekad se klasičnim tretmanom akupunkturnim iglicama ne može izbjeći stvaranje sitnih krvnih podljeva – hematoma. Ne mala prednost je i to što se koža lica ne mora prije tretmana dezinficirati alkoholom i na taj način izbjegavamo njenu iritaciju.
Iako je tretiranje bora uz pomoć laserske akupunkture ponekad opsežan i dugotrajan proces, on je ujedno i bezopasan i može se po potrebi ponavljati.

Zbog “nestrpljivosti” pacijenata da što prije vide rezultate, te zbog tretiranja dubokih bora, laserska se metoda često kombinira s elektrobiostimulacijom i vakumskom masažom. Metodom elektrobiostimulacije na lice se stavlja sonda kroz koju prolazi bezopasna struja i na taj način se pojačava akupresurno tonificirajuće djelovanje na boru. Time se postiže efekt kontrakcije mišića, a krajnji je rezultat učvršćenje mišićnog tkiva. Djelovanje se pojačava kremom protiv bora, koja ujedno i pojačava provodljivost struje do bazalnog sloja kože. Na taj se način duboke bore tretiraju u razmaku 2-8 minuta.

Drugi dio tretmana čini vakumska masaža. Metoda poboljšava propusnost kapilara, što povećava dotok kisika, oligoelemenata i vlastitih enzima. Poboljšava se vlažnost kože i popravlja se struktura kolagenih i elastičnih vlakana, a istovremeno se poboljšava i tonus mišića. Nakon terapije koža je čvršća, a bore su manje primjetne.


Kroz povijest, zlato se cijenilo zbog svog luksuza i ljepote. Povjesničari su dugo vjerovali da je Kleopatra svake noći spavala sa zlatnom maskom. U starom Rimu, oblozi od zlata su korišteni za liječenje različitih kožnih problema, a u drevnoj kineskoj medicini zlato se držalo ključem mladosti, pa je carica Ch'ing dinastije svakog dana masirala svoje lice zlatnim valjkom.

Zlato usporava smanjivanje kolagena i gubitak elastina sprječavajući opuštanje kože te stimulira rast bazalnog sloja za regeneraciju zdravim, čvrstim stanicama kože i postizanje učinka zatezanja. Zlato se bori protiv štetnih slobodnih radikala umanjujući prerano starenje kože.

Japanska tvrtka UMO je razvila posebno otapalo koristeći svoju ekskluzivnu Gamma PGA/Nano Maglica tehnologiju za otapanje zlata i njegov prijelaz kroz kožnu barijeru. Gamma PGA ima deset puta veći hidratizirajući učinak od hijaluronske kiseline i puno je elastičnija od kolagena. Zbog svoje sposobnosti prolaska kroz kožu i zadržavanja vlage, idealni je prijenosnik drugih aktivnih tvari. Istovremeno, poboljšava prirodnu sposobnost vlaženja kože pomoću koje se održava meka i elastična koža. Proizvedena je od Natto Guma, japanske zdrave hrane temeljene na sjemenkom soje, te je 100% prirodna i bez konzervansa.

Ovaj profesionalni tretman počinje dubokim čišćenjem lica. Nakon čišćenja se nastavlja s temeljitom limfo-drenažnom masažom, koristeći Gamma PGA. Upotrebom ekskluzivne nano maglice, slijedi još uspješnija primjena Gamma PGA, negativno nabijenih iona i aktivnih sastojaka za duboku hidrataciju kože i njenu pripremu za tretman listićima 24-karatnog zlata koji se nježno nanose i prilagođavaju obrisima lica. Nakon još jednog tretmana Nano Maglicom, zlato se nježno i temeljito masira u kožu dok u potpunosti ne nestane. Odmah vidljivi i dugotrajni rezultat je čvrsta i zategnuta koža koja zrači. Efekt tretmana traje 28 dana.


Autorica: Dr. Vesna Gorički

Centar akupunkture i homeopatije

P. Radića 17, ZagrebGamma PGA | tretman listićima 24-karatnog zlata | Centar akupunkture i homeopatije | nano maglice | akupunktura | Dr. Vesna Gorički | koža | zlato | bore |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana