Niski krvni tlak

Osobe s nižim vrijednostima krvnog tlaka moraju izbjegavati fizička opterećenja pri visokim temperaturama i u zagušljivim prostorijama. Trebaju uzimati 2-3 litre tekućine na dan i nešto slaniju hranu.

S pojavom toplijih dana učestali su bolesnici koji "padaju u nesvijest " u tramvaju, tijekom čekanja u redovima, nakon dužeg hodanja i slično. Kada je tijelo pregrijano hladi se dovođenjem više krvi iz unutarnjosti u kožu. Istovremeno pojačava se i znojenje. Znoj hlapi i time pojačano rashlađuje kožu i krv koja u njoj cirkulira. Povećana količina krvi u površnim  venama i gubitak tekućine znojenjem uzrokuju pad krvnog tlaka.

Prva pomoć sastoji se u stavljanju oboljelog u ležeći položaj, eventualnom podizanju ruku i nogu i on će se vrlo brzo oporaviti. Kako gubitak svijesti može biti uzrokovan i ozbiljnijim bolestima - koronarna bolest, visoki ili niski krvni tlak, epilepsija, poremećaj šećera u krvi i slično uvijek je potreban liječnički pregled.

Liječnik mora uraditi detaljan klinički pregled, potrebne krvne laboratorijske preglede (krvna slika, šećer, željezo u krvi, parametre za funkciju bubrega i jetre i analizu mokraće),  EKG,  te svakako u više navrata izmjeriti krvni tlak i puls bolesnika.

Jedini način utvrđivanja prave vrijednosti krvnog tlaka i pulsa u normalnom životnom okruženju bolesnika moguć je 24 satnim mjerenjem krvnog tlaka posebnim mjeračem. Tek temeljem svih nabrojanih postupaka može se zaključiti koji je uzrok vrtoglavice, gubitka svijesti, malaksalosti ili mučnine.

Osobe koje su sklone nižim vrijednostima krvnog tlaka (što samo po sebi nije nikakva bolest) moraju izbjegavati fizička opterećenja pri visokim temperaturama i u zagušljivim prostorijama. Trebaju uzimati 2 do 3 litre tekućine na dan, nešto slaniju hranu (natrij iz soli zadržava vodu u tijelu, a 75% tijela čini voda). Alkohol nije poželjan jer širi krvne žile i snižava krvni tlak. Povoljno djeluju podizanje opće tjelesne kondicije, šetnje u prirodi, plivanje i slično.


Autor: Dr. Marino Kvarantan

Poliklinika Kvarantan

Njegoševa 4a, Zagreb

Telefon: +385 (0)1 2304 320Poliklinika Kvarantan | gubitak svijesti | Dr. Marino Kvarantan | malaksalost | EKG | znoj | vrtoglavica | krvni tlak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  nedjelja, 21.08.'11 | 23:33

    NISKI TLAK-Neda

    Zanima me kako se popravlja niski tlak koji je nakon kemoterapije samo 106/60 i sa čime ga popraviti do slijedećeg odlaska na kemoterapiju nakon raka dojke.Radi se o muškoj osobi koja je operirana 2001 god.i sada se nakon zatvaranja limfne žlijezde ispod pazuha prima već 5 kemoterapija,koje su sve bile loše,jedino je sada 4 bila malo lakša,ali ga muči sada tlak i vručine.Hvala na odgovoru.

  • Neregistrirani korisnik  •  nedjelja, 19.06.'11 | 8:56

    Ratko Dimovski Pula Jeretova 14A

    Po prirodi sam skloiji variabilnom krvnom tlaku od 110/70 do 190/110, uz nizak puls 54, sve dok nisu mi uslijedili ozbiljni zdravstveni problemi ; Operacija kancera, uz otstranjenje želuca, zatim sepsa sa 45 dana hospitalizacije, zbog čega sam preki nuo drugu seansu kemoterapije. Sve komplikacije, počele su teškom Tahikardijom 185, na što mi je kardeologinja preporučila Koronarografiju. Na sam upit o toma, ma da vrlo ljubazno, vidjevši moje trenutne nalaze, iz "Magdalene" me odbijaju za takav tretman. U potrazi za rješenjem ovog problema, saznao sam za postupak Dr Ante Anića i Opće bolnice u Zadru, te stupio s njim u kontakt. Nakon podužih više savjetodavnih priprema, kojima smo razmjenom nekoliko E meilova, riješili niz aktuelnih zdravstveno-kondicionih priprema 16.05 ove godine, zrakoplovom sam, pri tahikardiji 140, za kojih 30 minuta preletjeo iz Pule u Zadar, te bio podvrgnut ovom obliku pretraga. O postupku, metodi i zalaganju mladog specijaliste Dr. Anića i njegovog tima suradnika, samo komplimenti. Ponudio mi je nakon 5 sati bez uspješnog tretmana u skidanju tahikardije, sa kojom sam se recimo uživio, a da ne znam koliko zapravo traje, ponudio mi je kirurškim putem, po najnovijoj metodi da mi je ukloni, što je za sve ukupno vrijeme od jednog sata, zaista briljantno obavio, međutim problem mi je još niži tlak 110/60 i puls 41, koji mi ometa uzimanje od moje Kardeologinje preporučenog Fursemi da, kojim mi vjerovatno eliminira u jeku krize vrlo opasno nadiranje abdomenalnih voda, kojima mi je bio toraks ugrožen, te su odstranjivane punkcijama i dodatnom operacijom. Zahvaljujući timskom radu lekara u Puli, od 11. sječnja, do 05 svibnja, predvođenih Dr Ivicom Fedelom, to smo uspješno prebrodili. Ovo vam sve mogu potvrditi dokumentacijom-jednom riječi "Mirakuli!" Prekjučer sam ronio na dah na moru. Pozdrav vaš Ratko

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana