Pregoreksija

Pregoreksija

Nakon anoreksije, dolazi pregoreksija, novi termin koji označava poremećaj prehrane. Riječ je o opsesivnom kontroliranju dobivene težine u trudnoći i skidanju kilograma prije i poslije porođaja.

Da bi u trudnoći izgledale vitko i privlačno, neke trudnice gladuju i pretjerano vježbaju, pa tako dovode u opasnost i svoje i zdravlje svoje bebe. Nakon anoreksije, pojavila se pregoreksija, novi termin koji označava poremećaj prehrane. Riječ je o trendu opsesivnog praćenja dobivene težine u trudnoći i skidanja kilograma prije i poslije porođaja. Termin pregoreksija dolazi od engleske riječi pregnancy (trudnoća) i grčke orexis (apetit). Liječnici procjenjuju da skoro jedna od dvadeset trudnica u Europi pati od poremećaja prehrane u trudnoći. Većina žena krije problem i pripisuje ga simptomima u trudnoći, poput jutarnjih mučnina.

Prema mišljenju stručnjaka, poznate majke (Nicole Kidman, Victoria Beckham), koje su u trudnoći bile izuzetno mršave, potiču ostale žene da u trudnoći gladuju i vježbaju kako bi ostale mršave i ubrzale povratak u svoj konfekcijski broj nakon porođaja.

Temelj prehrane u trudnoći treba biti na manjim obrocima, više puta dnevno. Problemi poremećaja prehrane u trudnoći mogu biti brojni, ali neke se žene ne mogu suočiti sa trudnoćom i promjenama koje se događaju. Osim s ginekologom, dobro je da se posavjetuju i sa psihologom kako bi im pomogao da riješe problem. Više od četvrtine žena koje pate od simptoma pregoreksije uzima laksative tijekom trudnoće i to u prvom tromjesečju, a njih 30% redovito povraća tijekom prvih pet mjeseci. Također, oko 30% trudnica naporno vježba.

Liječnici često napominju da u trudnoći žena treba dobiti oko 10 kg da bi ostala zdrava i donijela na svet zdravo dijete. Čak i ako ima višak kilograma, liječnici ne savjetuju dijetu, već zdraviju prehranu. Liječnici u trudnoći savjetuju vježbe, ali lagane, kao šetnja, vožnja bicikla i plivanje, dok su aerobik i vježbe u teretani zabranjeni, osobito u zadnjem tromjesečju, jer su ligamenti mekši, pa je mogućnost povreda veća.

Problem pregoreksije više je nego alarmantan. Žene koje pate od poremećaja prehrane mogu roditi prije vremena ili imati spontani pobačaj. Gubitak kilograma u trudnoći može dovesti do promjena u metabolizmu, kao i do komplikacija tijekom porođaja.trudnice | orexis | žene | pregoreksija | pregnancy | trudnica | porođaj | prehrana | laksativi | trudnoća |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana