Pretilost

Pretilost se dobro podnosi čak i duže vrijeme, ako se radi o mlađoj osobi. Dolaskom srednjih godina, počinju komplikacije kao što su dijabetes, arteroskleroza i hipertenzija.

UVOD

Pretilost je poremećaj metabolizma koji odlikuje pretjeran razvoj masnog tkiva. Normalna težina i odstupanja od prosjeka, variraju ovisno o starosnoj dobi i konstitucije osobe. Za određivanje normalne težine koriste se razne formule.
Pretilost se dobro podnosi čak i duže vrijeme, ako se radi o mlađoj osobi. Dolaskom srednjih godina, počinju komplikacije kao što su dijabetes, arteroskleroza i hipertenzija.


UZROCI

Postoji esencijalna i sekundarna pretilost. Kod sekundarne pretilosti uzrok je najčešće neka endokrina bolest. U tim slučajevima debljina se karakteristično raspoređuje.
Nažalost, u većini slučajeva esencijalne pretilosti glavni uzrok je neuravnoteža između unesene i potrošene energije. Uzrok neuravnoteže može biti smanjena potrošnja, kao što je previše sjedenja. Ipak, prvi i osnovni uzrok je pretjeran unos hrane.


RIZICI  I KOMPLIKACIJE PRETILOSTI

Životni vijek pretile osobe je obično kraći u odnosu na osobu normalne težine. Ginoidan oblik pretilosti izaziva mali broj komplikacija, dok androidan oblik pretilosti izaziva više komplikacija. Pretilost predisponira dijabetesu, hipertenziji, arterosklerozi i žučnoj kalkulozi, te uzrokuje dispneju, pretjerano znojenje, potstiče razvoj emfizema i osteoartroze.


TRETMAN

Terapija se temelji na smanjenju unosa i povećanju potrošnje kalorija. Nije dovoljno smanjiti broj unesenih kalorija, nego je potrebno i pojačati fizičku aktivnost. Dijeta mora biti uravnotežena, odnosno mora sadržavati vitamine, mineralne soli, proteine i sve ostale tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Dijeta ima bezbroj, ali dijetetsko liječenje pretilosti je važna stvar i samo je liječnik može propisati.

Tjelesna aktivnost može biti odličan lijek za mršavljenje, jer je to a jedna od baza liječenja pretilosti. Potrošnja kalorija u naporu varira ovisno o prirodi vježbe i intenzitetu. Dijetetska ili farmakološka terapija teške pretilosti imaju uspjeh kod malog broja pacijenata, dok kirurške metode postižu u tim slučajevima znatno i trajno smanjenje težine kod većine pacijenata.pretilost | kalorija | dijabetes | hipertenzija | metabolizam |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana