Hipertiroidizam

Hipertiroidizam je česta bolest, koja se u većini slučajeva javlja kod žena, dok se kod muškaraca javlja samo u rijetkim slučajevima.

UVOD

Hipertiroidizam je česta bolest, koja se u većini slučajeva javlja kod žena, dok se kod muškaraca javlja samo u rijetkim slučajevima.
Među najčešćim oblicima razlikujemo: Flajani-Basedow-Gravesovu bolest, hipertiroidizam s multinodoznom difuznom strumom i Plummerovu bolest. Slučajevi bez strume su rijetki i karakteristični za početne faze bolesti. Štitna žlijezda najčešće ima povećan volumen (struma, guša).

U prvom slučaju povećanje volumena je ravnomjerno prošireno na cijeli organ. Tvrdoća žlijezde može biti blago povećana, ali obično odgovara tvrdoći normalnog tkiva štitnjače. Dodirom se često može osjetiti „drhtanje“, uzrokovano pojačanim dotokom krvi, a površina je glatka i pravilna.

U drugom slučaju cijeli organ ima povećan volumen, a dodirom se otkrivaju više ili manje brojni čvorovi koji površinu čine nepravilnom. Ti čvorovi mogu biti meki (cistični čvorovi) ali i čvrsti i napeti (adenomatozni čvorovi). 

U trećem slučaju palpira se jedan usamljeni čvor obično napete i elastične konzistencije.


UZROCI

Plummerova bolest uzrokovana je pojavom adenoma (benignog tumora) na štitnjači, koji luči kontinuirano tiroidni hormon, potpuno odvojeno od hipotalamo-hipofiznih mehanizama regulacije, koji lučenje tog hormona prilagođavaju potrebama organizma.
U slučajevima obuhvaćenim Gravesovom bolešću štitnjača nije prva u nizu koji dovodi do razvoja bolesti. Ne zna se gdje se taj početak niza točno nalazi.


OČITOVANJE

Hipertiroidne osobe odlikuje karakteristično ponašanje i izgled, pa liječnik pri samom pregledu može lako posumnjati na tu bolest.
Te osobe se lako umaraju, puno znoje, osjećaju nemir, imaju česte stolice, imaju probleme sa spavanjem i ne podnose toplotu. Čest je gubitak težine, blaga tahikardija, oticanje zglobova i teško disanje. Konačno, postoje dva vrlo važna simptoma kod Gravesove bolesti, a to su izbočenje očnih jabučica, te povećana štitna žlijezda (struma).


DIJAGNOZA I TERAPIJA

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskih pretraga. Laboratorijskim pretragama utvrđuje se kako je TSH u serumu smanjen, a T3 i T4 su u serumu obično povišeni.
Postoje tri terapijske mogućnosti: kirurška intervencija, djelomična destrukcija štitne žlijezde radioaktivnim jodom i terapija lijekovima koji limitiraju funkciju štitne žlijezde.

Kod Plummerove bolesti u obzir dolaze samo prve dvije mogućnosti. Treba znati kako kod terapije radioaktivnim jodom nema opasnosti od zračenja drugih organa, osim štitne žlijezde.
Kod Gravesove bolesti se mogu primijeniti sve tri mogućnosti. Izbor određuje liječnik, na temelju starosne dobi pacijenta, težine bolesti, itd.

Kod antitiroidne terapije postoje dva rizika, a to su uzrokovanje pojave hipotiroidizma zbog pretjerane destrukcije štitne žlijezde i izazivanje pojave ili pogoršanja strume, zbog povećanja aktivnosti hipofize.hipertiroidizam | štitna žlijezda | struma | guša | hipofiza |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana