Hipotiroidizam

Hipotiroidizam nastaje zbog disproporcije između potreba tkiva za tiroidnim hormonima i sposobnosti štitne žlijezde za izlučivanje tih tvari.

HIPOTIROIDIZAM U DJETINJSTVU

Hipotiroidizam nastaje zbog disproporcije između potreba tkiva za tiroidnim hormonima i sposobnosti štitne žlijezde za izlučivanje tih tvari.
Aplazija ili hipoplazija štitne žlijezde, zbog poremećaja u razvoju žlijezde kod embria, razlog je hipotiroidizma u djetinjstvu.

Atiroidno ili hipotiroidno dijete se prepoznaje oko 2 -3 mjeseca života. Novorođenče je mirno, mnogo spava, uglavnom pati od opstipacije, a potom se simptomi pogoršavaju. Glava djeteta je velika, s širokim licem i niskim čelom, a razvoj zuba usporen. Dijete je zdepasto, s kratkim udovima i okruglim trbuhom. Hipotiroidizam uzrokuje zaostajanje u razvoju intelektualnih sposobnosti. Pacijenti su obično mirni, te imaju potrebu za zaštitom i slabo pamćenje.

Terapijom se mogu postići dobri rezultati, ako pravilno liječenje počne u prvim mjesecima života. Kod endemskog kretenizma treba odstraniti strumu, te davati pacijentu tiroidne ekstrakte. Dobre rezultate daje i profilaksa jodom.


HIPOTIROIDIZAM KOD ODRASLE OSOBE

Uzrok je smanjeno stvaranje hormona od strane štitne žlijezde zbog lezije. To stanje može nastati nakon bolesti, kao što su tumori i tiroiditisi bakterijskog porijekla. Najpoznatiji tiroiditisi su de Quervainov, Riedelov i Hashimotov. Može doći i do toga da štitna žlijezda nije dovoljno stimulirana, pa je to razlog njenog smanjenog ritma rada. Još jedan uzrok hipotiroidizma je jaka depresija aktivnosti štitne žlijezde nakon liječenja hipertiroidizma.

Hipotirotičar ima karakterističan fizički izgled i ponašanje. To je obično osoba sporih pokreta, s kretanjem koje s napredovanjem bolesti postaje sve teže i nesigurnije. Oboljeli su uvijek umorni i teško podnose hladnoću, te govore usporeno, dubokim glasom i ima smanjenu sposobnost koncentracije. Koža je suha, blijeda i žućkste boje, naduta i otečena. Zbog otežane cirkulacije krvi, pacijenti su blijedi, ljubičastih usana, te lomljive kose i nokata. Šake i stopala postaju zdepasti, lice okruglo, a jezik se povećava.

Moguće je nadoknaditi nedostatak tiroidnih hormona dajući ih u obliku lijekova. Na taj način se hipotiroidnoj osobi omogućava potpuno normalan život. Važno je što prije započeti s terapijom. Blagi i neprimjetni oblik hipotiroidizma, može čak i spontano regredirati, ako je njegova pojava nije uzrokovana prolaznim povećanjem potrebe za tiroidnim hormonima. hormon | štitna žlijezda | hipoplazija | hormoni | hipotiroidizam | aplazija |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana