Što je otkrio DNK PCR test?

Što je otkrio DNK PCR test?

Svaka osma testirana žena bila je pozitivna na HPV neodređenog rizika, skupinu koja obuhvaća 30 tipova HPV-a koji nisu svrstani u skupine visokog ili niskog rizika.

Od uvođenja ovog testa u našoj ustanovi testirali smo 873 žene. Nešto više od polovice (54%) testiranih žena bilo je pozitivno na HPV. Od toga je 66% žena bilo pozitivno na jedan ili više  tipova iz skupine visokog rizika. Trećina (36%) svih testiranih žena bila je pozitivna na HPV visokog rizika.

Svaka osma testirana žena bila je pozitivna na HPV neodređenog rizika, skupinu koja obuhvaća 30 tipova HPV-a koji nisu svrstani u skupine visokog ili niskog rizika. Radi se o nedovoljno istraženim tipovima koji nisu obuhvaćeni u većini HPV DNK testova koji su danas na tržištu. To značajno  smanjuje pouzdanost tih testova u otkrivanju HPV infekcije, tako da se njihova točnost kreće oko 85% u usporedbi s 97% točnosti sveobuhvatnog testa.
Nije isključena mogućnost nastanka raka vrata maternice kod žena zaraženih HPV-om neodređenog rizika što potvrđuje značaj otkrivane infekcije i ovim tipovima HPV.
Primjenom testova koji obuhvaćaju samo skupinu visokog rizika (14 tipova) kod žena koje imaju promjene u papa testu (abnormalne stanice ili CIN) može se dobiti lažno negativan nalaz i zaključiti da promjene nisu povezane s HPV infekcijom, dok zapravo postoji infekcija nekim od preostalih 35 tipova, među kojima je i 30 potencijalno rizičnih tipova iz skupine neodređenog rizika.

Kod 312 žena pozitivnih na HPV visokog rizika odredili smo točan tip virusa (HPV tipizacija).
Skupina visokog rizika obuhvaća 14 tipova HPV za koje je dokazana povezanost s nastankom raka vrata maternice. Smatra se da su tipovi 16 i 18 najčešće povezani s rakom pa su jedini iz ove skupine uključeni u oba registrirana cjepiva za HPV. U trećine žena utvrdili smo HPV 16, a samo u 9% HPV 18. HPV 16 i 18 utvrđeni su kod 40% žena zaraženih HPV-om visokog rizika, odnosno kod 14,1 % svih HPV pozitivnih žena. Samo 9% testiranih žena bilo je pozitivno na HPV niskog rizika. Kako oba  cjepiva sadrže tipove 16 i 18 iz skupine visokog rizika, a jedno još i tipove 6 i 11 iz skupine niskog rizika, očekivana uspješnost cijepljenja u zaštiti od HPV infekcije kreće se, prema našim podacima, između 14 i 23%, ovisno o vrsti cjepiva. Cijepljenje je moglo zaštiti od HPV infekcije manje od četvrtine HPV pozitivnih žena.

Tipizacijom smo utvrdili kod više od polovice žena pozitivnih na HPV visokog rizika miješanu infekciju s više tipova HPV što se smatra povećanim rizikom za nastanak raka vrata maternice. Osobito je rizična infekcija s više tipova iz skupine visokog rizika što smo utvrdili kod svake treće žene s HPV-om visokog rizika. DNK PCR testovi na skupinu visokog rizika kod kojih se ne radi tipizacija ne mogu otkriti dodatne rizike.

U skupini HPV pozitivnih žena utvrdili smo prisutnost svih 14 tipova visokog rizika.
Najčešći su tip 16 (31%),  tip 31 (15%), tip 51 (13%) i tip 58 (10%). To odudara od podataka u literaturi gdje se kao najčešći navode tipovi 16, 18, 31 i 33. Čak i neki DNK PCR testovi koji su u primjeni obuhvaćaju samo ta četiri tipa. Prema našim podacima, primjenom takvog testa svaka druga žena zaražena HPV-om visokog rizika ostat će neotkrivena. Iako se radi o DNK PCR testu, zbog neodgovarajućeg raspona tipova HPV, točnost testa je samo 51%!


Kolumnist: Sanja Bastić Ban, dr.med.,spec.med.citologije
Mr.sc.biologije – molekularna genetikaHPV niskog rizika | žene | CIN | HPV neodređenog rizika | HPV | Dr. Sanja Bastić Ban | žena | Moderna dijagnostika | DNK PCR test | HPV visokog rizika |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana