Nekoliko činjenica o epilepsiji

Nekoliko činjenica o epilepsiji

Djeca s epilepsijom mogu normalno ići u vrtić i školu, ali je potrebno upoznati učitelje s činjenicom da dijete boluje od epilepsije kako bi u slučaju potrebe mogli pravilno postupiti.

Koliko je sigurna primjena antiepileptika u trudnoći?

Primjenom antiepileptika u trudnoći postoji povećan rizik od malformacija ploda. Taj rizik je u prosjeku do 3% veći nego kod majki koje ne uzimaju antiepileptike. Isto tako treba znati da nekontrolirana i neliječena epilepsija može imati za posljedicu pobačaje u ranoj trudnoći, prijevremeni porođaj ili malformacije ploda. Gubitak kisika zbog epileptičnog napadaja ili povreda zbog pada trudnice može biti pogubna za plod. Najveći rizik od primjene antiepileptika u trudnoći proizlazi iz njihovog utjecaja na razvoj živčanog sustava ploda. Zbog svega navedenog sve žene s epilepsijom trebale bi pažljivo planirati svoju trudnoću.

Da li je kod osoba s epilepsijom narušen spolni život?

Osobe s epilepsijom mogu voditi normalan spolni život. Posebnu pozornost treba posvetiti kontracepcijskim metodama i mogućem začeću. Ako se koristi hormonska kontracepcija, ona treba biti prilagođena izboru antiepileptika, jer mnogi antiepileptici mogu smanjiti efikasnost kontracepcije. U svakom slučaju, pri odluci o vrsti kontracepcije treba se posavjetovati sa svojim neurologom i ginekologom.

Mogu li se osobe s epilepsijom baviti sportom?

Bavljenje sportom svakako je preporučljivo kod bolesnika s epilepsijom. Prilikom izbora sportskih aktivnosti potrebno je savjetovati se sa neurologom, kako bi bio u skladu sa osobnim afinitetima i realnim mogućnostima svakog bolesnika. Bavljenje sportom svakako doprinosi boljem općem zdravstvenom stanju, jača samopouzdanje i povoljno djeluje na stres.

Da li djeca s epilepsijom mogu normalno ići u vrtić i školu?

Djeca s epilepsijom u većini slučajeva mogu normalno ići u vrtić i školu i savladavati uobičajene nastavne programe. Potrebno je upoznati učitelja da dijete boluje od epilepsije kako bi u slučaju potrebe mogli pravilno postupiti. Manji broj djece s težim oblicima epilepsije zbog određenih poteškoća zahtjeva posebne, prilagođene programe školovanja u specijaliziranim ustanovama za djecu s posebnim potrebama.

Da li se epilepsija nasljeđuje?

Postoji genetska epilepsija i u grupi fokalnih gdje čini manjinu i grupi generaliziranih gdje čini većinu. Danas se smatra da je za proces nastanka velikog mozga ali i epilepsije neophodno stvaranje mnogo neurona koji su međusobno povezani, pa je epilepsija tako redoviti, normalni i neizbježni pratilac razvoja ljudskog mozga. Zato se misli da se ona nikada i neće moći izliječiti, već se samo držati pod kontrolom.

Stres i epilepsija

U rijetkim i specifičnim situacijama stres može posredno izazvati epileptični napadaj. Na primjer kada smo zbog uznemirenosti iscrpljeni nespavanjem.napadaj | stres | antiepileptik | djeca | mozak | epileptični napadaj | neurolog | trudnoća | sport | ginekolog | epilepsija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana