Problemi sa srcem češći su kod pretile djece

Problemi sa srcem češći su kod pretile djece

Bolesti srca češće se javljaju kod pretile djece, čak i ako je riječ o djeci koja imaju samo tri godine i problem sa viškom kilograma, tvrde stručnjaci sa Univerziteta iz SAD.

Kod djece koja imaju višak kilograma već u uzrastu od tri godine mogu se primijetiti znakovi koji upozoravaju na moguće bolesti srca, pokazalo je novo istraživanje. Stručnjaci su već znali da odrasli ljudi i adolescenti sa viškom kilograma imaju povišen nivo C-reaktivnog proteina (CRP-a), koji je jedan od bitnih pokazatelja upalnih aktivnosti, a povezuje se i sa mogućim oštećenjem srca.

Ali, najnovije istraživanje koje su proveli stručnjaci sa američkog Univerziteta iz SAD pokazalo je da ta veza između prekomjerne tjelesne težine i povišene razine upalnih markera može početi mnogo ranije nego što se mislilo. Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 16.000 djece pokazalo je da 42,5% djece od tri do pet godina, koja imaju višak kilograma, imaju i povišene vrijednosti CRP-a, usporedno sa samo 17 % djece koja imaju povišene vrijednosti CRP-a u grupi zdravih dobrovoljaca.
Ovo istraživanje govori nam da vrlo mala djeca koja imaju višak kilograma imaju i izraženije upalne reakcije, ali i djeca koja su normalne težine, a to je vrlo zabrinjavajuće.djeca | C-reaktivni protein | pretilost | bolesti srca | CRP | pretila djeca |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana