Čovjek posjeduje i okus za masno

Čovjek posjeduje i okus za masno

Osobe osjetljive na okus masti imaju tendenciju manjeg jedenja i manje su sklone debljanju, pokazalo je istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Australiji.

Novootkriveni osjećaj za masno bio bi šesti, nakon okusa za slatko, kiselo, slano, gorko i bogato proteinima. Voditelj australskog istraživanja ističe da se ono temelji na ranijim studijama, obavljenim u SAD, kojima je utvrđeno da životinje imaju osjećaj za masno.
Australski tim je razradio test za procjenu sposobnosti ljudi u razlučivanju okusa raznih masnih kiselina koje su uobičajene u hrani. Utvrđeno je da oštrina tog okusa varira od osobe do osobe. S obzirom da su masti danas lako dostupne i uobičajeno se konzumiraju u prehrani, može se pretpostaviti da naše osjetilo okusa vremenom može otupiti na njihov okus, što neke ljude čini sklonijim da jedu previše masne hrane. Utvrđivanjem zašto su jedni osjetljivi na taj okus, a drugi nisu, moglo bi se doći do načina da se pomogne ljudima u smanjenju unos masti, pa time i pretilosti.okus | pretilost | debljanje | masno | masne kiseline |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana