Humani Papilloma virus (HPV)

Humani Papilloma virus (HPV)

Humani Papilloma virus (HPV) je naziv za porodicu virusa koja obuhvaća više od 100 genetski različitih tipova. HPV je vrlo raširen i lako se prenosi.

Humani Papilloma virus (HPV) je naziv za porodicu virusa koja obuhvaća više od 100 genetski različitih tipova. HPV je vrlo raširen i lako se prenosi. Možete ga dobiti tijekom spolnog odnosa ili drugim intimnim kontaktom "kože na kožu" u genitalnoj regiji. Dakle, svaka spolno aktivna žena je u opasnosti da dobije HPV infekciju. Kondomi smanjuju tu opasnost, ali nisu potpuna zaštita upravo zato jer koža oko spolovila može biti nositelj virusa.
Većina inficiranih osoba nema nikakvih znakova bolesti i njihov organizam se uspješno rješava infekcije vlastitim obrambenim mehanizmima, unutar dvije godine. Neki od tipova spolno prenosivih HPV mogu uzrokovati dobroćudne genitalne bradavice (kondilomi) te se nazivaju tipovima „niskog rizika“. Drugi tipovi mogu dovesti do nastanka karcinoma grlića maternice i zato se nazivaju tipovima „visokog rizika“.

Iako postoje lijekovi kojima se mogu liječiti genitalne bradavice, oni na žalost nisu djelotvorni za HPV koji uzrokuje rak vrata maternice. Genitalna HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva infekcija na svijetu. Procjenjuje se da najmanje 50% spolno aktivnih žena i muškaraca dobije tijekom svog života HPV infekciju spolnih organa. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj inficirano oko 60% spolno aktivnih žena, najviše u dobi od 20 do 24 godine, dok nakon 40 godina starosti broj inficiranih žena opada.


HPV i rak vrata maternice

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rak vrata maternice je na drugom mjestu po učestalosti kao uzrok smrti žena u svijetu. Čak i u razvijenim zemljama gdje se Papa test redovito primjenjuje u svrhu ranog otkrivanja raka vrata maternice, žene još uvijek umiru od ove bolesti. Dokazano je da 99,8 % karcinoma vrata maternice uzrokuju HPV virusi iz skupine visokog rizika, ali neće svaka žena koja je zaražena tim virusom dobiti rak. Moguće je imati infekciju s različitim tipovima HPV istovremeno ili u raznim vremenskim razdobljima.
HPV infekcija može spontano proći i to se najčešće događa, ali se možemo ponovno zaraziti istim ili drugim tipom jer preboljena infekcija ne ostavlja trajni imunitet. Ponekad HPV ostaje dulje vrijeme u stanicama gdje može godinama mirovati. U nekim slučajevima se takav mirujući HPV aktivira pa njegovo djelovanje normalnu stanicu može pretvoriti u zloćudnu stanicu raka. Zbog svega toga je važno na vrijeme otkriti HPV infekciju, osobito tipovima visokog rizika i pratiti njezin tijek kako bismo na vrijeme spriječili nastanak raka.


HPV i Papa test

Do sada se u ranom otkrivanju raka vrata maternice koristio Papa test kojim se otkrivaju abnormalne promjene na stanicama koje bi mogle biti znak ranog stadija razvitka karcinoma. U proteklih pola stoljeća od početka njegove primjene, Papa test je značajno smanjio smrtnost žena od raka vrata maternice. Ipak, ovaj test ima nedostataka i tehničkih ograničenje zbog kojih njegova najveća osjetljivost ne prelazi 80%. To znači da svaka peta žena koja ima predstadije karcinoma ili rani karcinom (CIN) dobije lažno negativan (uredan) nalaz Papa testa. Pored toga, kod blažih promjena u Papa testu (CIN I i CIN II) i kod nejasnih sumnjivih nalaza (ASCUS) nije moguće na temelju izgleda stanica procijeniti da li se radi o dobroćudnim promjenama ili o početnom karcinomu. Papa test ima jednu prednost pred modernim testovima: Papa test je jeftin, moderna dijagnostika je skupa.
Zbog nedovoljne pouzdanosti Papa testa u ranom otkrivanju raka vrata maternice, u Europi se radi na uvođenju HPV DNK testiranju za sve žene kako bi se s većom pouzdanošću otkrile one koje imaju rizik od raka vrata maternice. Kod njih bi se Papa test radio kao dopunski test i bile bi uključene u program intenzivnog praćenja, po potrebi i liječenja.


Testiranje na HPV: najpouzdaniji DNK PCR test na 49 tipova genitalnog HPV-a

Na tržištu postoji više HPV DNK testova i nije lako odabrati najbolji. Hibridizacijski testovi poput Digene zasnivaju se na starijoj DNK tehnologiji i njihova pouzdanost ne prelazi 88%. Osim višeg postotka lažno negativnih, imaju i veći postotak lažno pozitivnih nalaza. DNK PCR testovi zasnivaju se na najnaprednijoj DNK tehnologiji i postižu pouzdanost veću od 97%. Među ovim testovima najlošiji su oni kojima se testiraju samo 4 tipa (16, 18, 31 i 33) jer čak 49 različitih tipova HPV može izazvati infekciju u području spolnih organa, od toga 14 iz skupine visokog rizika. Ovakvim testiranjem velik broj infekcija može ostati neotkriven.
Bolji su grupni testovi kojima se testiraju svi tipovi iz pojedine skupine rizika. Često se rade samo testovi na skupinu iz visokog rizika što je ponovno nedovoljno pouzdano jer i virusi iz skupine neodređenog rizika (29 tipova) mogu biti povezani s nastankom raka vrata maternice. Osim toga, ovakvi testovi ne omogućuju određivanje točnog tipa HPV. Danas se zna da neki tipovi iz skupine visokog rizika (16 i 18) dovode do bržeg nastanka zloćudnih promjena u stanicama. Isto tako miješana infekcija s više tipova povećava rizik od nastanka raka. Zbog toga je tipizacija važna u praćenju tijeka infekcije i donošenju odluke o liječenju.
Naše petogodišnje iskustvo u HPV DNK PCR testiranju dovelo nas je do izbora najpouzdanijeg testa za otkrivanje HPV infekcije i rano otkrivanje raka vrata maternice. Test se zasniva na najnaprednijoj tehnologiji, obuhvaća sve tipove genitalnog HPV i tipizira čitavu skupinu visokog rizika te najčešće tipove niskog rizika.


Kolumnist: Sanja Bastić Ban, dr.med.,spec.med.citologije
Mr.sc.biologije – molekularna genetika

Poliklinika Moderna dijagnostika

Branimirova 9, Zagreb

Telefon: +385 (0)91 2150 460rak vrata maternice | maternica | Poliklinika Moderna dijagnostika | DNK PCR test | Sanja Bastić Ban | Humani Papilloma virus | CIN I | CIN II | HPV | virus | Papa test |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana