Da li postoje savršene majke?

Da li postoje savršene majke?

Roditelji bi trebali znati saslušati svoju djecu. Djetetovo mišljenje je važno. Važno je i shvatiti da su djeca osobe koje ne moraju nužno razmišljati kao odrasli.

Pitati dijete što čini njegovu majku savršenom možda i nije najbolja ideja. Ne treba izuzeti strah majke od njihovog odgovora, zajedno sa njihovom primjedbom kako ne razumiju zašto ih pitate takve stvari. Umjesto toga, žene stalno ocjenjuju sebe i druge da li su savršene majke. Također se često zapitaju da li će uspjeti ili pogriješiti u odgoju poput svojih majki. Odgajati dijete je najzahtjevniji zadatak i ne čudi što današnje žene strahuju od majčinstva. Strah je prisutan jer im je neizmjerno stalo da ne pogriješe u tako važnoj ulozi. Biti roditelj je zanimanje koje traje 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, i to onoliko godina koliko je potrebno da zaključite da je vaše dijete sposobno za samostalan život, a to znači do kraja vašeg života.

Istraživanje provedeno na 9.000 obitelji pokazalo je da su djeca roditelja koji čvrsto postavljaju granice uspješnija u životu. To je uzrokovalo još jednu zabrinutost majki: pitale su se da li su prestroge ili previše popustljive u odgoju. Sociolozi tu tvrdnju odbacuju jer smatraju da će djeca odgovornih roditelja izrasti u odgovorne ljude, a djeca neodgovornih roditelja biće neodgovornija.
Danas se javlja sve veći problem previše mažene i zaštićene djece koja uopće ne smiju zaplakati ili se naljutiti, što nije nimalo dobro za njihov zdrav razvoj. Kad su počele kampanje o pravima djece, njihov glavni cilj bio je zaštititi ih od zlostavljanja i uključiti se u odlučivanje o njihovom životu. Ali, dogodilo se da su djeca ojačala u traženju svojih prava, dok su roditelji popustili u zadovoljavanju svojih prava i potreba u ime djece, postavši tako samo servis kojem se djeca obrate ako im nešto zatreba, umjesto da im budu vodič kroz život. To je pogubno za djecu baš kao i zlostavljanje.

Čovjek ima dva uha, a samo jedna usta, ne bez razloga. Poruka bi bila da treba više slušati a manje govoriti. A da li znate slušati? Roditelji bi trebali znati saslušati svoju djecu. Djetetovo mišljenje vrlo je važno. Važno je i shvatiti da su djeca osobe koje ne moraju nužno razmišljati kao odrasli. Deci treba pružiti ljubav i razumijevanje. S njima treba razgovarati. Svakodnevno učite na djecu pristojnosti, kako bi trebali razgovarati s odraslima, poštovati starije, lijepo odgovarati na pitanja, prihvaćati tuđe mišljenje u kritike. Ali se u isto vrijeme naučite i vi kao roditelj pristojno razgovarati sa vašim djetetom, te saslušati njegovo mišljenje.majčinstvo | roditelji | roditelj | majka | dijete | djeca |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana