Gonoreja

Gonoreja je česta spolna bolest koja najčešće zahvaća urogenitalnu sluznicu, a može biti akutna ili kronična. Uzročnik gonoreje je bakterija gonokok.

UVOD

Gonoreja je česta spolna bolest koja najčešće zahvaća urogenitalnu sluznicu, a može biti akutna ili kronična. Uzročnik gonoreje je bakterija gonokok (Neisseria gonorrhoeae), koja je često udružena u parove, pa zbog toga mikroskopskim pogledom uočava se karakterističan izgled. Pregledom uzorka gnoja sa inficiranog područja, gonokok se javlja unutar leukocita. Ali mogu postojati i slobodne bakterije, posebno ako je u pitanju kronični oblik bolesti.
Širenju infekcije pogoduju promiskuitet, fizički napori i menstruacija.


OČITOVANJE

Gonoreja se prenosi isključivo putem spolnog odnosa. Kod muškaraca perioda inkubacije traje od 2 do 3 dana, a nakon toga se pojavljuju prve manifestacije bolesti, kao što je peckanje na završnom dijelu mokraćne cijevi. Otvor uretre je otečen i nabrekao, izrazito crvene boje, a prilikom mokrenja dolazi do izlaženja obilnog gnoja žuto-zelene boje (kapavac). Peckanje postaje sve jače i otežava mokrenje. Moguća je pojava glavobolje, umora i povišene tjelesne temperature.

Kod žena gonoreja ima mnogo manje simptoma, pa tako ponekad prođe neprimjetno. Gonoreja kod žena najčešće pogađa cervikalni kanal, a infekcija može zahvatiti i uretru, što uzrokuje peckanje pri mokrenju.
Kada je zahvaćen cervikalni kanal, tada se iz genitalnih puteva luče veće količine gnojne žuto-zelenkaste sekrecije. Kod žena se u težim slučajevima bolest može zakomplicirati, te proširiti infekciju na maternicu, jajovode i jajnike, što može dovesti i do steriliteta.


PRETRAGE

Bolest se dijagnosticira putem mikroskopskih pretraga brisa gnojne sekrecije na staklu. Pretraga, posebno u prvom tjednu infekcije, kod muškaraca daje pozitivne rezultate, ali kod žene rjeđe. U slučaju sumnje na gonoreju, a pretraga brisa nije pokazala pozitivne rezultate, potrebno je uraditi i bakteriološku kulturu.


TERAPIJA

Za liječenje gonoreje se rabe antibiotici. Većina antibitika je djelotvorna, ali se najčešće rabi pencilin, osim ako je pacijent alergičan na njega. U tim slučajevima se rabi tetraciklin ili eritromicin.
Obvezno je u isto vrijeme liječiti oba seksualna partnera, kako bi se izbjeglo ponovno vraćanje bolesti izlječenom partneru od strane inficiranog partnera.gonokok | pencilin | tetraciklin | antibiotik | gonoreja | eritromicin | antibiotici | gnoj | Neisseria gonorrhoeae | kapavac |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana