Preporuke za prehranu dojilja

Preporuke za prehranu dojilja

Prehrana dojilja jako je važna za pravilnu produkciju i kvalitetu mlijeka za bebu. Osobito je važan adekvatan unos tekućine i hranljivih tvari. Dojenje povoljno djeluje na zdravlje djeteta.

Majčino mlijeko osigurava optimalan i uravnotežen unos hranljivih sastojaka i sadrži tvari koje jačaju djetetov imuni sustav, te mu pomažu u borbi protiv infekcija, bakterija i virusa. Prehrana tijekom dojenja treba se temeljiti na piramidi pravilne prehrane. Treba uključiti namirnice iz svih grupa: žitarice, voće i povrće, mlijeko i mliječne proizvode, meso, kao i zamjene za meso. Slatkiše, masti životinjskog porijekla i margarin treba jesti u malim količinama.

Osobito je važno da dojilje piju dosta tekućine. Dnevno trebaju popiti najmanje tri litre vode ili druge tekućine, a ljeti taj unos treba biti veći. Adekvatna količina tekućine, vode, blagih čajeva i prirodnih voćnih sokova vrlo je bitna za uspostavljanje i održavanje laktacije. Majkama se savjetuje da češće piju čajeve od kamilice, koprive, anisa i komorača, jer ova biljna kombinacija potiče stvaranje mlijeka, ublažava grčeve i oslobađa plinove iz debelog crijeva.

Dnevni zbroj kalorija ne treba se spuštati ispod 1.800. Žena koja doji troši oko 500 kalorija na dan samo na stvaranje mlijeka za svoje dijete. Zato i postoji pravilo da je majkama tijekom dojenja potrebno dodatnih 500 kalorija na dan. Međutim, ako je žena prije trudnoće imala prekomjernu tjelesnu težinu ili je dobila veliki broj kilograma tijekom trudnoće, taj dodatni unos kalorija treba biti niži.

Primjer jelovnika dojilje

Doručak: Svježi sok od naranče, 2 pečena jajeta, 2 kriške tosta od integralnog brašna, šalica voćne salate, kava bez kofeina

Međuobrok: Banana, jabuka

Ručak: 200 gr pilećih prsa pečenih na roštilju, salata od miješanog povrća, pecivo

Međuobrok: Mozzarela s rajčicom, 2 komada integralnog kruha, sok od  naranče

Večera: Plava riba s roštilja - 200 g, 2 šalice kuhanog povrća, 2 šalice voća

Tijekom perioda dojenja ne preporučuju se slana i začinjena hrana, suhomesnati proizvodi, češnjak, začini, kisela hrana, gazirana pića, alkohol i cigarete. Također, izbjegavajte hranu koja izaziva plinove, prije svega grašak, grah i gljive.beba | tekućina | dojenje | čaj | dojilje | majčino mlijeko | dojilja |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 07.06.'11 | 15:08

    Sok od narance

    Zar se smije piti sok od narance? Zar to nije kiselo kao i limunada i izaziva grceve kod bebe?

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana