Inhalacija

Upala sinusa najčešće se javlja uslijed hladnoće. Ne treba je shvatiti olako, pošto lako može prerasti u kroničnu bolest, pa se obvezno treba obratiti liječniku.

U posudu s vrućom vodom ubacite malo čaja od kamilice, ili nekoliko kapi ulja eukaliptusa, prekrijte glavu ručnikom i udišite paru. Zatvorenost gornjih dišnih putova, bol i pritisak oko očiju i nosa praćen otocima, pojačan sekret zelenkaste boje, blago povišena temperatura, umor i iscrpljenost najčešći su simptomi sinusitisa ili upale sinusa. Budući da u početnoj fazi podsjećaju na simptome obične prehlade, mogu lako zavarati pacijente. Međutim, za razliku od prehlade, koja prolazi za sedam dana, upala sinusa ponekad traje do tri tjedna, a kronična mjesecima, pa i godinama. Kronična upala je, uglavnom, posljedica neliječenih akutnih upala.

Sinusi su zapravo šupljine u kostima lica i postoje četiri para sinusa.
Frontalni se nalaze iznad očiju, u području obrva, maksilarni se nalaze unutar svake jagodične kosti, etmoidni su smješteni iza korijena nosa i između očiju, a sfenoidni u gornjoj regiji nosa i iza očiju. Njihovu upalu najčešće uzrokuju virusi i bakterije, alergeni i nadražujuće kemikalije, a rijetko gljivice. Zbog njihove pojačane prisutnosti dolazi do zadebljanja sluznice, pa se sinusi, koji su i inače uski, otežano prazne. Upalu izazivaju i devijacije poput iskrivljene nosne pregrade i nosnih polipa.

Akutna upala sinusa, kao blaži oblik, u većini slučajeva ne j ozbiljnu terapiju i prolazi bez lijekova. Obično je dovoljno ispirati nos fiziološkim rastvorom nekoliko puta dnevno i pridržavati se slijedećih savjeta: inhalirati se toplom parom, dok se tuširate toplom vodom pustite mlaz da vam se sliva preko lica, topao, vlažan zrak i topla para omogućavaju otvaranje zatvorenih sinusa.akutna upala sinusa | čaj od kamilice | upala sinusa | inhalacija | sinusi | ulje eukaliptusa | sinusitis |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana