Ima li braka nakon prevare?

Ima li braka nakon prevare?

Tragovi šminke na košulji, zgužvan hotelski račun, ljubavni SMS… Ako ste se ikada našli u ovakvoj situaciji, onda znate u kakav se pakao pretvara veza nakon bolne istine.

Do preljuba nikada ne dolazi iz čista mira. Uvijek je posljedica neriješenih problema koji se talože godinama. Psiholozi tvrde da se, kada se otkrije preljub, u roku od jedne sekunde ruši seksualna i emotivna vezanost partnera. Ipak, ima i onih koji kažu da, ako prevareni partner pređe preko nevjerstva, veza često postaje bolja jer tada oboje rade na poboljšanju odnosa.

Preljub se nikada ne dešava tek tako. Po pravilu nju iniciraju gomile neriješenih problema i konflikata koji se sakupljaju godinama u jednoj vezi. U takvim situacijama treća osoba vrlo lako može „ući“ u vezu. Preljub je obično posljedica dugotrajnog nezadovoljstva zbog nemogućnosti pronalaženja kompromisnih rešenja. Umjesto da potraže stručnu pomoć kako bi prebrodili bračnu krizu, žene i muškarci pokušavaju od novog partnera dobiti sve ono što im je nedostajalo u braku, razumijevanje, podršku, toleranciju, nježnost, fizičku bliskost… Zato je prevara vrlo često samo avantura koja donosi novine i spašava od bračne monotonije.

Ako supružnici na vrijeme shvate da je prevara bježanje od problema i ako se potrude otkloniti svoja nezadovoljstva, brak ima šansu za opstanak. Da bi u tome uspjeli, trebaju buti spremni na otvoren i iskren razgovor o svojim očekivanjima i te preuzeti odgovornost za svoje ponašanje. Također, trebaju biti spremni oprostiti partneru i mijenjati se kako bi oporavili svoj brak. Najbolji je iskren razgovor. Zahtijevajte od partnera da vam odgovori na sva pitanja kako biste što bolje razumjeli zašto vam se to desilo. Saznajte da li je nevjerstvo bilo plod neobuzdanog nagona ili afere koja traje već mjesecima. Kada dobijte odgovore na sva pitanja, sjedite i dobro razmislite da li imate volje i snage za nov početak.

Ako ostanete u braku, a istinski ne oprostite svom partneru, budite sigurni da će vam se život pretvoriti u noćnu moru. Stalno će vam pred očima biti slike partnera kako vas vara. Slobodno pokažite partneru koliko ste povrijeđeni, razočarani i nesigurni. Nemojte se skrivati dok plačete. On mora shvatiti koliko vas je povrijedio. Ukoliko budete skrivali svoja osjećanja, partneru šaljete pogrešnu poruku. Mislit će da vas prevara i nije toliko pogodila i da ni vama ona nije strana. Partner mora osjetiti koliko patite da bi shvatio kako to nikada više ne smije ponoviti. Ako ne možete sami razgovarati o problemima, slobodno potražite pomoć psihologa.brak | nevjerstvo | preljub | partner |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  srijeda, 10.06.'15 | 12:48

    Zar je uvijek muskarac koji vara?

    Malo je cudno kako se u tekstu podrazumijeva da je onaj koji je prevario bio muskarac. Postoje i zene koje varaju muzeve, pa mislim da ta vasa slika stvarnosti iz clanka i nije bas prava slika iz stvarnoga zivota.

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana