Hepatitis

Hepatitis je virusna upala jetre, koja može biti akutna ili kronična. U nekim slučajevima akutni hepatitis može preći u kronični.

UVOD

Hepatitis je virusna upala jetre, koja može biti akutna ili kronična. U nekim slučajevima akutni hepatitis može preći u kronični.


UZROCI

Hepatitis A

Do prijenosa virusa tipa A dolazi najčešće s jednog čovjeka na drugog, oralnim putem (nedovoljno oprano voće i povrće, slaba higijena, plodovi mora koji su bili u blizini kanalizacijskog otvora). Period inkubacije traje oko 30 dana. Najčešće su pogođena djeca i mlađi ljudi.

Hepatitis B

Virus tipa B prenosi se spolnim putem, putem zaražene krvi ili igle ili sa majke na dijete. Period inkubacije traje od 6 tjedana pa do 6 mjeseci i zahvaća osobe svih starosnih dobi.

Hepatitis C

Virus tipa C se prenosi putem transfuzije zaražene krvi, spolnim putem i zaraženim iglama, a moguće je infekciju prenijeti i sa majke na dijete. Ovim virusom su najčešće pogođeni intravenozni ovisnici, homoseksualci i promiskuitetne osobe. Period inkubacije je 30-180 dana.


SIMPTOMI

Prvi simptomi virusa hepatitisa mogu se pojavljivati postupno, ali u nekim slučajevima i naglo. Pacijenti se žale na probleme s apetitom, mučninu, povraćanje i bolove u trbuhu. Osim toga, pacijent navodi značajan osjećaj umora, glavobolje i povišenu tjelesnu temperaturu. Kod nekih pacijenata se javljaju simptomi slični gripi, te bolovi u mišićima i zglobovima. Nakon par dana oboljeli primjećuju vrlo tamnu boju urina, vrlo svjetlu boju stolice i žutu boju kože i sluznice.

Hepatitis A

Tipična forma virusnog hepatitisa A ima tri faze.

Prva faza  nastaje naglo i traje 3-4 dana, pri čemu se zapažaju znaci malaksalosti, umora i osećaja težine u trbuhu. Nakon toga dolazi do povraćanja, povišene tjelesne temperature, slabljenja apetita, bola pod desnim rebarnim lukom, proljeva, glavobolje, vrtoglavice i smanjene koncentracije. Krajem ove faze dolazi do promjene boje urina, koji je tamne boje, a česta je i promena boje stolice, koja je aholična.

Druga faza  se odlikuje pojavom žućkaste boje na koži i sluznici. U slučajevima sa uobičajenim tijekom bolesti dolazi do smirivanja tegoba iz prve faze. Hepatomegalija je različito ispoljena i jetra se palpira na 2-3 cm ispod desnog rebarnog luka. Slezena je također uvećana. Ova faza bolesti se održava od 7-14 dana.

Treća faza se odlikuje iščezavanjem žućkaste boje kože i sluzokože i pojavom obilnije diureze. Dužina ove faze je individualna i traje 1-2 mjeseca.

Hepatitis B

Za virus hepatitisa B javljaju se simptomi u vidu malaksalosti, brzog umaranja, glavobolje, osjećaja težine u trbuhu, povraćanja, slabljenja apetita, bola pod desnim rebarnim lukom i učestalim vodenastim stolicama. Povišena tjelesna temperatura može biti vrijednosti do 40, a prisutni su i glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, vrtoglavica, neraspoloženje i smanjena koncentracija. Jetra je uvećana za 1-3 cm. Krajem ove faze koja traje 7-10 dana dolazi do promjene boje urina, koji je tamne boje. Rekonvalescentna faza se karakterizira odsustvom subjektivnih tegoba, klinički nalaz je uredan, ali su prisutne patološke vrijednosti u testovima funkcionalnog ispitivanja jetre i traje od nekoliko tjedana do 6 mjeseci.

Hepatitis C

Često pacijenti nemaju nikakve simptome koji bi ih upozorili kako su nosioci virusa hepatitisa C i tek na pretragama otkrivaju kako imaju oštećenje jetre. Kronična infekcija pokazuje tendenciju u cirozu ili karcinom jetre.

 

DIJAGNOZA

Hepatitis A

Dijagnoza virusnog hepatitisa A postavlja se na osnovu epidemioloških podataka i kliničke slike. Potvrđuje se pretragama krvi.

Hepatitis B

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i laboratorijskih pretraga.

Hepatitis C

PCR metodom u serumu ispitivane osobe, ELISA test radi testiranja seruma na HCV protutijela i RIBA test radi eliminacije lažno pozitivnih ELISA testova.


LIJEČENJE

Hepatitis A

Liječenje oboljelih od virusa tipa A se sastoji od dijetetskog režima, mirovanja i terapije lijekovima.

Hepatitis B

Liječenje oboljelih od virusa tipa B se sastoji od dijetetskog režima, mirovanja, u kombinaciji sa lijekovima koje određuje liječnik specijalista.

Hepatitis C

Liječenje oboljelih od virusa tipa C podrazumjeva higijensko-dijetetski režim života i mirovanje, ali nažalost lijekovi najčešće nisu dovoljni za izlječenje pacijenta, nego je jedini spas transplantacija jetre.virusi | umor | hepatitis C | virus | hepatitis A | ELISA | proljev | hepatitis | povraćanje | hepatitis B | inkubacija | PCR | jetra | temperatura | RIBA | vrtoglavica |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana