Proširene vene

Proširene vene

Proširene vene se najčešće javljaju kod osoba čiji posao zahtjeva dugotrajno stajanje, kao i kod onih sa većom tjelesnom težinom.

Težina u nogama, otečeni zglobovi, grčevi, utrnulost i svrbež, to su prvi znaci problema s krvotokom u našim krvnim žilama. Smatra se da otprilike 15% osoba ima takve smetnje, od kojih su čak više od tri četvrtine žene. Problemi s proširenim venama pretežno su nasljedni.


Kako nastaju

Krv cirkulira kroz dva venska sustava, površinski i dubinski, koji su međusobno povezani sitnim venama. Da bi iz nogu stigla u srce, krv mora pobijediti silu težu. To se odvija zahvaljujući stezanju mišića na listovima i pritisku stopala u pokretu. Niz zalistaka unutar vena sprječava da krv teče unatrag. Ako oni loše funkcioniraju, krv se zadržava i proširuje vene.


Što ih uzrokuje

Proširene vene su posljedica slabosti konstitucije zidova vena i zalistaka. Postoji, međutim, i niz drugih predispozicija, predugo stajanje, zatvor, endokrine smetnje koje izazivaju povećanje estrogena i progesterona u krvi. Tu osobito valja pripaziti na kontracepcijske tablete, debljinu i trudnoću.


Prevencija

DA:
Šetnjama, sportu, tuširanju, laganoj dijeti, odmoru s podignutim nogama, elastičnim čarapama, posjeti angiologu već na prvi znak smetnji.
NE:
Predugom sjedenju, predugom stajanju, pretilosti, pušenju, vrućim kupkama, saunama, depilaciji vrućim voskom.noge | proširene vene | krv | srce |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana