Utjecaj govora na razvoj dječje spoznaje

Utjecaj govora na razvoj dječje spoznaje

Istraživanja pokazuju kako utjecaj govora ima veći značaj na razvoj spoznaje kod tromjesečne dojenčadi u odnosu na neke druge zvukove uključujući i glazbu.

Znanstvenice Alissa Ferry, Susan Hespos i Sandra Waxman s odsjeka za psihologiju Weinberg College of Arts and Sciences provele su istraživanje u kojem su htjele pokazati utjecaj riječi odnosno tonova na usvajanje pojmova kod dojenčadi. Istraživanje pokazuje kako su djeca koja su bila izložena govornim zvukovima duže zadržavala pažnju na sadržaju u odnosu na djecu koja su slušala negovorne zvukove.

Tromjesečnim bebama su prezentirane serije različitih slika ribe koje su uparene s riječima odnosno zvukovima. Jednoj je grupi djece uz prezentiranu sliku izgovorena izmišljena riječ ( „Pogledaj tomu“). U drugoj su skupini djeca uz sliku čula serije zvukova ( beep) koji su svojom strukturom podsjećali na izgovorenu riječ toma tj.riba. Zatim je djeci prezentirana nova slika ribe i dinosaura, a mjerilo se koliko djeca zadržavaju pažnju na svakoj slici.
Pretpostavljalo se kako će djeca duže zadržavati pažnju na pojedinoj slici ( ribe)  ukoliko formiraju kategoriju tog pojma.

Autorice navode kako su rezultati bili zapanjujući – iako su djeci bile prezentirani jednaki podražaji ( slike) u jednakom vremenskom periodu, djeca u grupi „riječi“ su formirala kategoriju pojma ribe dok djeca kojoj su bili prezentirani negovorni zvukovi to nisu napravila.

Jedna od autorica ove studije, psihologinja Susan Hespos kaže kako za dojenčad staru tri mjeseca riječi tj.govorni zvukovi podržavaju stvaranje kategorija pojmova, a ovo istraživanje to i potvrđuje.

U istraživanju je sudjelovalo 46-ero zdrave, u terminu rođene dojenčadi starosti između 2 i 4 mjeseca. Djeca koja su činila grupu „riječi“ izabrana su nasumično i potjecala su iz obitelji u kojima se kod kuće govorio engleski jezik. Ostala djeca su činila grupu „zvukova“.
„Smatramo kako govor, posebno govor u najranijoj dobi, kod djece stvara združenu pažnju s objektima koji ih okružuju i potpomaže stvaranje kategorija pojmova. Pretpostavili smo kako ovo opće usmjeravanje pažnje odrastanjem postaje specifičnije usmjereno te kako djeca počinju izdvajati pojedinačne riječi iz govora okoline, uočavati razlike među riječima i povezivati ih sa značenjem“ ističe psihologinja Sandra Waxman, jedna od autorica studije.djeca | riječi | dijete | govor |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana