Kako regulirati probavu?

Kako regulirati probavu?

Upala sluznice želuca nije prolazan zdravstveni problem jer, ako se ne liječi, može prerasti u mnogo ozbiljniju bolest probavnog sustava.

Za one koji pate od gastritisa proljeće je neugodno godišnje doba. Promjene vanjske temperature predstavljaju stres za organizam, a osobito za probavu. U proljeće dolazi do povećanog lučenja kiseline koja iritira zidove želuca, pa se javljaju neugodne tegobe poput mučnine i bola. Upala sluznice želuca nije prolazan zdravstveni problem jer, ako se ne liječi, može prerasti u mnogo ozbiljniju bolest probavnog sustava.

Dan započnite doručkom i tegobe će se smanjiti. Treba izbjegavati rajčicu i južno voće jer sadrže supstance koje pojačavaju želudačnu kiselinu. Iz prehrane treba izbaciti mesne prerađevine i slatkiše koji usporavaju probavu, kao i mahunarke. Do iritacije želuca dolazi i uslijed prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića, ali i namirnica koje sadrže kofein, kao što su coca-cola, kava i čokolada.

Žvakaće gume se ne preporučuju osobama koje pate od kroničnog gastritisa. Velika količina želudačnih sokova još više iritira oštećenu sluznicu. Umjesto svježeg bijelog kruha jedite integralni dvopek, a ljutu papriku zamijenite aromatičnim travama, kao što su timijan, origano, vlasac. Kuhanu šunku, salamu i špek zamijenite nemasnom šunkom. Čokoladu, šlag i džemove zamijenite suhim kolačima.sluznica želuca | probava | probavni sustav | želudac |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana