Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura

Za akutne virusne infekcije kod djece stare 2-7 godina tipični su iznenadni skokovi temperature. Nažalost, roditelji tada često poduzimaju pogrešne, čak štetne korake.

Zaboravite na trljanje alkoholom! Nikada to ne činite dok je dijete hladno, jer tako samo još više hladite površinu kože. Temperatura organizma ovisi oo količini stvorene i oslobođene toplote. Višak toplote oslobađa se na razini kapilara. Oni su postavljeni neposredno ispod kože, imaju tanke zidove i, ovisno o njihovom trenutnom promjeru, krv se pri prolasku kroz njih više ili manje hladi. Osim u ekstremnim slučajevima, čovjek nikada ne upija toplotu iz vanjske sredine, on je stalno samo odaje.

Akutne virusne infekcije munjevito zahvaćaju sva tkiva. Metabolizam se ubrzava, oslobađa se sve više toplote. Moždani termoregulacioni centar, koji odražava temperaturu između 36 i 37 stupnjeva (kod odojčadi do 37,5), također je zahvaćen i nadražen. Njegov termostat se pomjera naviše (39-40 stupnjeva). Da bi zadovoljio nove prohtjeve, on šalje impulse u kapilare, oni se skupljaju, krv teže prolazi, nastaje zastoj i krv se ne hladi. To stanje se naziva blokom odavanja toplote.
U toj fazi skoka temperature imate blijedo dijete koje ima treskavicu, kome su ruke i noge hladne, čelo vrelo. Kada temperatura postigne maksimum, prestaju impulsi, kapilari se naglo šire, a dijete je crveno u licu, znoji se, ruke i noge su mu vruće. Dokle će živa dogurati ovisi o vrsti virusa, građi i općem zdravstvenom stanju djeteta i od toga da li je već bilo u kontaktu s istim virusom.

Ako vam je promakla prva faza, pa primijetite da je dijete bolesno tek kada je vruće, bez obzira na ono što toplomjer pokazuje, nemojte mu davati lijekove protiv temperature, već dijete raskomotite, istuširajte, češće presvlačite i dajte mu dosta tekućine.
Ako primijetite prvu fazu, a živa prelazi 38,5 stupnjeva i napreduje naviše, odmah dajte lijek za snižavanje temperature. Zatim dijete hitno utoplite. Jedna od najčešćih zabluda, rizična po dijete, jeste da ćete grijanjem proizvesti skok temperature.
Čim se dijete ugrije, raskomotite ga i ponašajte se kao što je navedeno. Sljedećih par sati možete odahnuti. Dijete će ili spavati ili će se igrati. Ono malo neuništenih virusa, koji nisu stradali pri prvom naletu temperature, oporavit će se i krenuti u nov napadaj. Sada počinje sve iz početka. Ali obično je temperatura pri svakom novom naletu sve niža i bolest odlazi iz tijela.temperatura | dijete | treskavica | djeca | povišena tjelesna temperatura | povišena temperatura |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana