Zaštitite svoje dijete od alergena

Zaštitite svoje dijete od alergena

Osigurajte svom djetetu zdravo životno okružje kako biste rizik od neželjenih reakcija sveli na najmanju moguću mjeru. Pozornost obratite na kućne alergene, osobito grinje.

Ako vaše dijete stalno šmrca, kiše, trlja nosić i žali se na peckanje u očima, odvedite ga liječniku, jer je vjerojatno alergično na polen. U dogovoru s pedijatrom pronađite najbolju terapiju kako bi dijete što bezbolnije prolazilo kroz period cvjetanja biljaka. Međutim, ako dijete ima još neke tegobe poput mučnine, bolova u trbuhu ili otežanog disanja, trebalo bi provjeriti da li postoje i neke druge alergije koje često idu ruku pod ruku s polenskom. Djeca alergična na polen imaju 30% veće šanse postati alergična na kućnu prašinu, ubode insekata ili hranu. 

Trećina svih slučajeva alergijskog rinitisa, astmatičnih napada, konjunktivitisa i kožnih upala, događa se u stanu. Uzrok mogu biti toksične tvari iz ljepila za namještaj, sredstva za čišćenje i osvježivača prostorija. Ako ne možete zaštititi dijete od vanjskih alergena poput polena, čuvajte ih od onih koji se nalaze u kući. Svakodnevno vjetrite i sunčajte posteljinu, jer je sunce odličan saveznik u borbi protiv grinja. Prašinu brišite vlažnom krpom, a knjige, igračke i odjeću sklanjajte u ormare i ladice.

Djeca dugo mogu imati nejasne tegobe iza kojih se krije alergija. Zato je važno da se u prvoj godini života poštuje pravilo „nikada dvije nove namirnice odjednom“, da bi se znalo na što dijete reagira. Namirnice treba uvoditi jednu po jednu u malim količinama. Kada djetetu date novu namirnicu, sačekajte nekoliko dana da vidite da li će reagirati na nju. Tek nakon toga možete uvesti neku drugu namirnicu.

Alergijske reakcije po koži mogu biti izazvane ujedom insekta, a manifestiraju se kao otok, crvenilo i svrab. Kod ujeda komarca ili pauka uglavnom dolazi do blažih promjena na koži koje se spontano povlače i ne zahtijevaju liječenje. Međutim, alergijske reakcije na ujed pčele i ose mogu biti vrlo burne. Kod djece koja imaju urođenu sklonost ka ovim alergijama, može doći do anafilaktičkog šoka. Najznačajniji simptomi ove teške alergijske komplikacije su otok očnih kapaka, gornje i donje usne, otežano disanje i gušenje. U ovim situacijama neophodna je hitna liječnička intervencija.

Od svih alergija dišnih putova, 50% su alergije na polen. Zato rublje sušite u stanu, a ne vani, jer se polen lako lijepi za tkanine. Ako je dijete provelo dan vani, uvečer ga istuširajte i operite mu kosu, kako biste sa njega uklonili sav polenov prah.polen | djeca | alergijski rinitis | anafilaktički šok | grinje | otežano disanje | gušenje | alergeni | dijete |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  petak, 18.03.'11 | 14:35

    Alergjja-na polen-gušenje

    Imam 17 godina,siptome imam već 5 godina. Alergican sam na polen trave, korova, drveca i histamin. Izrazeno mi je gusenje, od marta do septembra. Koristio sam presing, flonidan, nijesu mi puno pomogli. Da li mi mozete preporuciti neku terapiju. Unaprijed zahvalan

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana