Umjesto kave idite u prirodu

Umjesto kave idite u prirodu

Istraživanje obavljeno u SAD pokazalo je da 20 minuta provedenih u prirodi ima isti stimulativni efekt kao šalica kave.

Znanstvenici kažu da je priroda "pogonsko gorivo za dušu" i da se u dodiru sa njom čovjek osjeća više živim. Biti na čistom zraku u prirodi i u kontaktu sa prirodom djeluje stimulativno i revitalizirajuće na čovjeka. Nikakva fizička aktivnost pri tome nije potrebna jer je sam boravak na otvorenom dovoljan.

Tim znanstvenika je do tog zaključka došao nakon nekoliko različitih eksperimenata u kojima je učestvovalo 537 studenata volontera. Stavljani u aktivne situacije kao i one u stanju mirovanja i to u zatvorenom prostoru, unutar neke zgrade, kao i na otvorenom prostoru (pored rijeke ili bilo gdje na svježem zraku).

Istraživači su analizirali energiju i raspoloženje studenata u različitim vrstama okružja. Od njih su također tražili da sebe zamišljaju na različitim mjestima kako bi utvrdili da li im se energija povećava kada zamišljaju da su u kontaktu sa prirodom.

Eksperiment je pokazao da su najviše energije imali oni studenti koji su sebe zamišljali vani i da je 20 minuta boravka u prirodi bilo dovoljno da im povrati energiju.priroda | čovjek | zrak | energija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana