Istina o migreni

Kod jednog od tri bolesnika napadaj migrene popraćen je i pojavom aure, što znači da vide bljeskove svjetla, zvjezdice i mrlje, a ponekad se javljaju i poremećaji osjeta, te poteškoće u govoru.

Migrena tri puta češće pogađa žene nego muškarce. Zašto? Poznato je da žene u svom plodnom razdoblju više pate od migrena nego muškarci. Iz toga bismo mogli zaključiti da su hormoni važan čimbenik nastanka migrene. Na pojavu migrene mogu da utjecati i vanjski podražaji poput prehrane ili sna.

Da, i djeca imaju migrene, ali ih ne mogu uvijek prepoznati kao takvu. Migrena se najčešće pojavljuje kod djece starije od deset godina, a moguća je i kod mlađe.Veliki broj djece koja boluju od migrene ne podnosi vožnju automobilom pa im tijekom vožnje često pozli.

Oboljela osoba u prosjeku ima dva napadaja mjesečno.

Migrena pogađa žene tri puta češće nego muškarce.

Prije puberteta češća je kod dječaka nego kod djevojčica.

Trećina pacijenata koji boluju od migrene boluje i od depresije.

Kod jednog od tri bolesnika napadaj migrene popraćen je i pojavom aure, što znači da vide bljeskove svjetla, zvjezdice, mrlje, a ponekad se javljaju i poremećaji osjeta u rukama ili nogama, te poteškoće u govoru (ne mogu se sjetiti određenih riječi ili izgovore pogrešnu riječ).

Samo jedan od tri bolesnika savjetuje se sa svojim liječnikom.

Migrena je nasljedna.

Migrena se često javlja u kombinaciji sa drugim bolestima, poput epilepsije, kao i moždanog i srčanog udara.srčani udar | migrena | moždani udar | epilepsija | depresija | napadaj |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana