Pojačano znojenje

Hiperhidroza (pojačano znojenje) se dijeli na fokalnu, kada su znojenjem zahvaćeni samo pojedini dijelovi tijela i na generaliziranu, kada je pojačanim znojenjem zahvaćeno cijelo tijelo.

Kod primarne hiperhidroze uzrok nije poznat. Javlja se već u djetinjstvu ili pubertetu, manifestirajući se gotovo svakodnevno. Osobe sa ovim problemom izbjegavaju kontakte sa drugim osobama zbog stalno vlažnih dlanova, nose široku, tamnu odjeću, polako se povlače u sebe i odvajaju se od društva.

Pojačano znojenje stvara osjećaj neugodnosti i nesigurnosti, čime se posljedično pojačava znojenje i nastaje začarani krug. Za postavljanje dijagnoze primarne hiperhidroze neophodna je dugogodišnja povijest pojačanog znojenja, kao i klinički pregled pacijenta. Ne postoji precizna skala intenziteta za hiperhidrozu, te se najčešće primarna hiperhidroza dijeli kvalitativno na blagu, umjerenu i ozbiljnu.

Sekundarna hiperhidroza nastaje kao posljedica nekih drugih poremećaja. Najčešće prati hipertireodizam, razne vrste tumora, tuberkulozu, neurološke i psihijatrijske bolesti.
Za razliku od funkcionalnog znojenja, koje nastaje kao posljedica fizičkog napora, povišene tjelesne temperature ili vanjske temperature, primarna hiperhidroza nastaje kao posljedica emocionalnih problema i anksioznosti.

Hiperhidroza se dijeli na fokalnu, kada su znojenjem zahvaćeni samo pojedini dijelovi tijela i na generaliziranu, kada je pojačanim znojenjem zahvaćeno cijelo tijelo.

Kada je terapija u pitanju, najveći značaj imaju dijete, dezodoransi, lijekovi, jonoforeza i botoks, a kao jedino rešenje sa trajnim efektom navodi se toraskopska simpatektomija. To je jedina terapijska procedura koja ima trajan efekt. Već 30 godina se izvodi svuda u svijetu sa odličnim rezultatima i spada u standard liječenja težih formi primarne fokalne hiperhidroze.

Radi se o jednodnevnoj operaciji. Pacijent ujutro dođe na zakazanu operaciju i nekoliko sati nakon zahvata napušta bolnicu, sposoban za obavljanje svih svakodnevnih aktivnosti. Operacija se izvodi u općoj anesteziji, traje oko 30 minuta i operiraju se obje strane prsnog koša. Kroz tri reza veličine cca 5 mm, ožiljaka nakon intervencije gotovo i nema, a rezovi se nalaze na bočnim stranama prsnog koša.

Efekt operacije se javlja odmah nakon buđenja iz anestezije. Pacijent se budi sa suhim i toplim dlanovima i pazušnim jamama, a komplikacija na drugim organima gotovo i nema.fokalna hiperhidroza | toraskopska simpatektomija | sekundarna hiperhidroza | pojačano znojenje | hiperhidroza | botoks | primarna hiperhidroza | jonoforeza | generalizirana hiperhidroza |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana