Alkohol i trudnoća

Alkohol i trudnoća

Sinovi majki koje su tijekom trudnoće tjedno pile 4,5 čaše alkohola imaju za trećinu manji broj spermatozoida od onih koji nisu bili izloženi alkoholu dok su bili u majčinom trbuhu.

Majke koje piju više od 4,5 čaša alkohola tjedno tijekom trudnoće mogu na taj način ugroziti buduću plodnost svoga sina, pokazali su rezultati danskog istraživanja, predstavljenog na godišnjem kongresu Europskog udruženja za humanu reprodukciju (ESHRE) u Rimu.

Istraživanje je pokazalo da su sinovi majki koje su tijekom trudnoće tjedno pile 4,5 ili više čaša alkohola nakon 20 godina imali za trećinu manji broj spermatozoida od muškaraca koji nisu bili izloženi alkoholu dok su bili u majčinom trbuhu.

Suprotno, konzumiranje manje od dvije čaše alkohola tjedno tijekom trudnoće povećava količinu sperme i koncentraciju spermatozoida, utvrdila je grupa danskih znanstvenika na čelu sa dr. Sesilijom Ramlau-Hansen.

Znanstvenici su došli do tih rezultata na uzorku koji je obuhvatio 342 mlađa muškarca, čije su majke popunjavale upitnik o zdravstvenom stanju i načinu života tijekom trudnoće.

Ukoliko utjecaj konzumiranja alkohola u trudnoći na reproduktivno zdravlje sinova bude potvrđen dodatnim istraživanjima, to bi moglo doprinijeti objašnjavanju pada kvaliteta sperme primijećenom posljednjih nekoliko desetaka godina za koji su se kao razlog često navodili zagađenje pesticidima i drugim faktorima koji remete endokrini sustav.spermatozoidi | trudnoća | zdravlje | alkohol | sperma |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana