Čuvanje lijekova

Čuvanje lijekova

Kućnu ljekarnu držite u najhladnijoj prostoriji u stanu, na sobnoj temperaturi koja ne prelazi 25 stupnjeva, zaštićenu od svjetla, ali obvezno u originalnom pakiranju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prosječan stanovnik u kućnoj ljekarni ima lijekova u vrijednosti od oko 400 Eur. Najveći dio kućne ljekarne, bez sumnje, čine razne tablete, sirupi, kreme za koje većina i ne zna koliki im je rok trajanja, a ni koliko dugo stoje u ladici.

Lijekovi, kao i ljudski organizam, počinju propadati kada se počnu rabiti, pa prema tome s vremenom postaju opasni za zdravlje. Isto pakiranje kapi za uši, nos ili oči ne smije rabiti više osoba, a sve oftalmološke kapi treba baciti u roku od 30 dana nakon otvaranja

Lijekovi se po pravilu čuvaju na suhom, prozračnom mjestu, na temperaturi do 25 stupnjeva, zaštićeni od svjetla i u originalnom pakiranju. Neke lijekove, poput otvorenih sirupa za kašalj ili antibiotika, preporučljivo je čuvati u hladnjaku, a ostatak antibiotskog sirupa nakon završene terapije, najčešće do desetak dana, treba baciti.

Prije uporabe lijekova svakako treba pažljivo pročitati upute u kutiji i slijediti preporuke proizvođača o tome kako se određeni lijek čuva i u kojim uvjetima. Suprotno onome što mnogi ljudi rade, lijekove nije dobro držati u kuhinji, a naročito ne u kupaonici i to zbog vlage i čestih promjena temperature u tim prostorijama.

Osim onih lijekova za koje će ljekarnik preporučiti da se drže u hladnjaku, kao što su sirupi, antibiotici, inzulinske injekcije i cjepiva za bebe, ne treba ih držati na niskim temperaturama. Većinu je najbolje čuvati u najhladnijoj prostoriji u stanu, gdje ih djeca neće moći dohvatiti.kućna ljekarna | ljekarnik | kapi za uši | antibiotski sirup | antibiotik | kapi za nos | lijekovi | sirupi za kašalj |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana