Snom do zdravlja

Snom do zdravlja

Istraživači su utvrdili da u četiri oblasti velikog mozga glodara, koje su najaktivnije u budnom stanju, koncentracija ATF-a raste u vrijeme prvog sna, pri čemu aktivnost mozga u cjelini opada.

Tim za istraživanja u medicinskoj školi u Harvardu tvrdi da je znanstveno dokazao da u početnim fazama sna, dijelovi mozga koji su aktivni u budnom stanju brzo povećavaju rezerve energije, koja se u daljnjim fazama spavanja troši u procesima obnavljanja.
Autori istraživanja, objavljenog u časopisu "Journal of Neuroscience", ističu da njihovi podaci proširuju saznanja o jednoj od najstarijih i nedovoljno i istraženih znanstvenih nedoumica - funkciji sna. Praktički ne postoje suvremena znanstvena istraživanja energetske funkcije mozga koja bi se izvela pomoću visoko senzibilnih metoda.

Okrepljujuća svojstva dobrog sna dobro su poznata ne samo znanstvenicima, već i svim ljudima, ali su postojeće informacije o direktnim biološkim procesima u velikom mozgu još nepotpune. Kako bi razjasnili jedan od aspekata rada velikog mozga u vrijeme sna, znanstvenici su u velikom mozgu laboratorijskih pacova mjerili razinu adenozintrifosfata (ATF), kemijskog spoja čija je funkcija uskladištiti energiju u svim stanicama organizma, bez izuzetka.

Istraživači su utvrdili da u četiri oblasti velikog mozga glodara, koje su najaktivnije u budnom stanju, koncentracija ATF-a primjetno raste u vrijeme prvog sna, pri čemu aktivnost mozga u cjelini opada. Pri završetku sna, razina ATF-a se vraća na početne vrijednosti, a u budnom stanju je, ne povećavajući se, ostajao na istoj razini. Ukoliko bi pacove prinudno lišavali sna tri do šest sati u vrijeme kada bi obično spavali, razina ATF-a se nije povećavala.

Znanstvenici zaključuju da se energija sakupljena u prvoj polovici sna potom troši u procesima obnavljanja, koji su nemogući u budnom stanju, jer živčane stanice i bez toga troše puno energije za svoje funkcije.ATF | san | energija | adenozintrifosfat | mozak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana