Alveolarna pioreja

Alveolarna pioreja

Zubi su u normalnim uvjetima čvrsto fiksirani za vilicu putem kompleksa struktura. Postoje faktori koji umanjuju tu čvrstoću, te omogućuju nastanak parodontopatija.

UVOD

Alveolama pioreja (parodontitis piorrhoica) označava izlaženje gnoja iz gingivalnog ruba i simptom je drugih bolesti zuba.
Zubi su u normalnim uvjetima čvrsto fiksirani za vilicu putem kompleksa struktura. Te strukture imaju sposobnost ravnoteže pritisaka na zube za vrijeme žvakanja.
Postoje faktori koji umanjuju tu čvrstoću, te omogućuju nastanak parodontopatija.
Lučenje gnoja na rubovim desni se pojavljuje kod raznih upala, ali to se već može nazvati alveolarna pioreja.

DIJAGNOZA

Kada je bolest u naprednom stadiju, pacijent je može lako uočiti. Desni su jako crvene, ponekad čak i plave i često krvare. Blagim pritiskom na rub desni uzrokuje se izlazak gustog gnojnog sadržaja iz desni. Zubi oboljelog izgledaju kao da su produljeni, te nepravilno raspoređeni i pomaknuti s dosadašnjeg mjesta.

Promjene se najprije uočavaju na prednjim zubima. Liječnik može pregledom otkriti pomičnost zuba i nepravilnosti na patološkom, gingivalnom džepu, koji je dublji, proširen, nepravilan i ispunjen gnojem. Rendgenom se utvrđuje da li je prisutan vertikalni ili horizontalni paradontitis, te stadij bolesti. Kod većine pacijenata bol nije prisutna, ali ako postoji, onda je uzrokovana mehaničkim podražajima.

UZROCI

Česti su slučajevi pojave alveolarna pioreje kod osoba koje imaju potpuno, naizgled zdrave zube, bez karijesa.
Uzrok nastanak bolesti zuba, koje uzrokuju alveolarnu pioreju, još uvijek je nepoznat. Neki od uzroka na koje se sumnja su: probavne smetnje, bolesti krvi i neravnoteža hormona.

TERAPIJA

Kraljnji ishod bolesti je najčešće ispadanje svih zubi, ali bolest se ipak mora liječiti. Adekvatna terapija usporava razvoj bolesti. U većini slučajeva je potrebno ukloniti zubni kamenac, a kod težih slučajeva se pristupa i kirurškoj intervenciji na desnima.
Kod nekih pacijenata pomaže i masaža desni i aktinoterapija, odnosno izlaganje sunčevim ili ultraljubičastim zrakama. Pacijent mora održavati strogu higijenu usta, te unositi u organizam vitamine B, C i E.zubi | paradontitis | parodontitis piorrhoica | alveolama pioreja |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana