Sunčanica i toplotni udar

Sunčanica i toplotni udar

Ljeto je donijelo velike temperature koje nepovoljno utječu na zdravlje, osobito starijih osoba i kroničnih bolesnika. Sunčanice su u porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Koliko je naš organizam spreman da se aklimatizira, da se prilagodi novim klimatskim uvjetima? Znanstvenici tvrde da je za potpunu aklimatizaciju potrebno je čak 60 dana postepenog prilagođavanja. To znači da mi uglavnom na godišnji odmor odlazimo loše prilagođeni novim klimatskim uvjetima. Ljetovanje uglavnom traje 15 dana, kada nastojimo što više uživati u svim ljepotama mora. Koliko je naš metabolizam spreman pratiti to, što činiti kada pretjeramo?. Zbog izlaganja visokim temperaturama mogu nastati poremećaji termoregulacije - sunčanica i toplotni udar.


Sunčanica

Sunčanica počinje jakom glavoboljom, koža je suha, uz stalno povećanje tjelesne temperature. Mogu se javiti vrtoglavica, pospanost i povraćanje. Ukoliko se ne osvrćemo na ove alarme ubrzo može doći do zujanja u ušima, poremećaja vida pa i nesvjestice. Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano. Pogoršanju osnovnog stanja doprinosi i povećano znojenje. To je put kojim se gubi znatna količina tekućine i minerala, osobito kalija, koji je vrlo važan za sve biokemijske procese u organizmu, prije svega u mozgu. Zbog toga se i kod mladih osoba mogu javiti umor, malaksalost, a kod starijih i konfuzija pa i gubitak svijesti.

Osobu za koju sumnjate da pati od sunčanice treba odmah smjestiti u hlad ili u rashlađenu zamračenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postupno rashlađivanje laganim polijevanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a sa hlađenjem se može prestati tek kada se ona vrati na normalu. Čovjeku pogođenom sunčanicom treba davati hladne napitke, ali izbjegavati kavu i alkohol. U slučaju gubitka svijesti, konfuzije i pospanosti potrebno je što prije pozvati liječnika.


Toplotni udar

Simptomi koji se mogu javiti i prije pojave toplotnog udara su: malaksalost, grčevi, vrtoglavica, žeđ i slabost. Zbog dehidracije osoba se prestaje znojiti i osjećati jaku glavobolju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, pulsiranje u prsima i jaku vrućinu. Toplotni udar nastaje naglo i bez najave, iznenadnim kolapsom i padom krvnog tlaka. Koža je topla, povišene temperature, suha i crvena, a puls je slab i ubrzan. Ovo je težak akutni poremećaj, koji nastaje zbog prestanka termoregulacije organizma, a u najtežim slučajevima može uzrokovati komu i smrt, te je neophodna intervencija liječnika.vrtoglavica | kolaps | toplotni udar | umor | vrućina | znojenje | malaksalost | tjelesna temperatura | sunčanica | slabost |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana