Ljetni probavni problemi

Ljetni probavni problemi

Najmanja nepažnja prilikom pripremanja i čuvanja hrane ili nedovoljna higijena ruku uzrokuju nastanak infekcije bakterijom salmonelom.

Salmonela je najčešća ljetna infekcija, kojoj doprinosi slaba higijena ruku i nepravilno rukovanje hranom. Nije slučajno da se problemi izazvani salmonelom događaju baš ljeti. Ovo je idealan period za nastanak crijevnih infekcija i trbušnih tegoba. Najmanja nepažnja prilikom pripremanja i čuvanja hrane ili nedovoljna higijena ruku uzrokuju nastanak infekcije bakterijom salmonelom. Ako do infekcije dođe, najvažnija je nadoknada tekućine. Ta infekcija je najopasnija kod male djece i starijih osoba, jer su oni najosjetljiviji na gubitak tekućine.
Ne treba se opterećivati raznim strahovima kada je u pitanju malo češći i duži proljev, već obratiti pažnju na tekućinu, odnosno vlažnosti u organizmu. To se može najbolje pratiti po stanju jezika, da li je prekriven tekućinom, ima li vlage na njemu, ili je recimo sasvim suh. Također treba obratiti pozornost koliko je vlažna sluznica unutar obraza. Ako su suhi sluznica ili jezik, to je opasno i treba brzo reagirati, jer može ugroziti bolesnika.

Proljeva se ne treba bojati, jer je on obrambena reakcija organizma na infekciju, njima se izbacuje bakterija iz crijeva. Ukoliko proljev nije izuzetno učestao, odnosno ukoliko nema više od četiri do šest stolica dnevno, uz dobru kontrolu unosa tekućine, moguće je sve sanirati, bez intervencije liječnika. Tekućina se nadoknađuje najbolje slanim napicima, pa se preporučuju juhe koje sadrže dosta soli. Preporučuje se i crni čaj.
Međutim, ako je proljev češći, ako traje više od dva dana, potrebno je uvesti antibiotsku terapiju. Ali o tome odlučuje liječnik.salmonela | infekcija | bakterija | proljev | tekućina | hrana |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana