Svježim zrakom protiv suhih očiju

Svježim zrakom protiv suhih očiju

U klimatiziranim prostorijama neophodno je osigurati vlažnost, na primjer, tako što ćete u njoj držati sobne biljke. Pored ugodne vlažnosti izvana, neophodno je i ovlaživanje očiju iznutra.

Suhe oči su posljedica manjka suzne tekućine ili poremećaja u sastavu suznog filma. Kisik utječe na stvaranje suza, pa stručnjaci preporučuju da nakon par sati prekinete rad za kompjuterom i izađete vani. I šetnja pred spavanje će vam prijati nakon večeri provedene ispred televizora. Koristan savjet u svakoj prilici: s vremena na vrijeme trepćite po nekoliko sekundi.

U klimatiziranim prostorijama neophodno je osigurati vlažnost, na primjer, tako što ćete u njoj držati sobne biljke. Pored ugodne vlažnosti izvana, neophodno je i ovlaživanje očiju iznutra. Ako dnevno popijete najmanje dvije litre tekućine, učinit ćete nešto dobro za svoje oči.

Ako sami sebi ne možete pomoći, posjetite oftalmologa. On će izmjeriti količinu suzne tekućine i pomoću specijalne lampe ustanoviti da li suzni film nakon treptanja prebrzo puca. Ukoliko se ispostavi da je tako, preporučit će vam vještačke suze koje obnavljaju suzni film. Tu tekućinu treba ukapati u oko ili poprskati preko kapaka.suhe oči | suzni film | suzna tekućina | oči | vještačke suze |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana